4+1 μεγάλα θέματα για τη Μέρκελ

Αντώνης Τριφύλλης 31 Ιουλ 2020


Η εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου, είναι συνήθως τυπική. Τα κράτη διαδέχονται το ένα το άλλο και παρουσιάζουν το πρόγραμμά τους με βάση τις προτεραιότητες που υποδεικνύει η Επιτροπή και τον το πολυετή προγραμματισμό της Ε.Ε. Η Προεδρία αναδεικνύει ορισμένες δράσεις και πολιτικές  που  ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την χώρα που εκπροσωπεί. 


Η μοίρα τα έφερε έτσι, που η κ. Μέρκελ στην αποχαιρετιστήρια πολιτική της περίοδο έφερε εις πέρας την σπουδαιότερη πολιτική της παρέμβαση για την Ευρώπη. Το βήμα προς μιας μορφής ομοσπονδοποίησης της Ένωσης. 


Πέρσι, σε μια από τις σημαντικότερες ομιλίες της στην τελετή των τελειοφοίτων του Χάρβαρντ έδωσε μια σειρά συμβουλών από την πολυετή πολιτική και επιστημονική διαδρομή της. Παρότρυνε τους νέους να σπάνε τα τείχη της άγνοιας και της προκατάληψης, γιατί όλα πρέπει να αλλάξουν σε έναν κόσμο που αλλάζει δραματικά.  Ας δούμε συνοπτικά ποια είναι τα μεγάλα θέματα που θα αντιμετωπίσει η μεγάλη Ευρωπαία


1. Η εφαρμογή των αποφάσεων του επταετούς προϋπολογισμού και του προγράμματος για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης ως αποτέλεσμα της υγειονομικής κρίσης. Από ότι φαίνεται τα χαρακτηριστικά της είναι παρόμοια με αυτά της ισπανικής γρίπης και συνεπώς μοναδική ελπίδα για μην οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση είναι η έγκαιρη ανακάλυψη εμβολίου. 


2. Η διαχείριση της γεωπολιτικής κρίσης στην Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική. Μια εξέλιξη στην  οποία η κ. Μέρκελ  θα παίξει σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση των εστιών που οδηγούν σε συρράξεις. Στο μέτρο που η Ένωση δεν διαθέτει δύναμη πυρός, παρεμβάσεις για την αποσόβηση συρράξεων εναπόκειται στην Καγκελάριο κατά κύριο λόγο. Όπως η παρέμβασή της στην Ελληνοτουρκική διαμάχη, στην ειρήνευση στην Λιβύη και άλλες εστίες θα είναι κρίσιμη και αποτελεσματική.


3. Η εμπορική συμφωνία με την Μ. Βρετανία. Όλοι πια στρέφουν τα βλέμματά τους στους χειρισμούς της, ώστε να αποφευχθεί μια άναρχη έξοδος της Μ. Βρετανίας, η οποία φαίνεται ότι δεν πάει καθόλου καλά στην προσπάθειά της να σταθεί μόνη. Οι τελευταίες εξελίξεις στην επιδίωξη μιας σύντομης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ έχουν σταματήσει. Η επιμονή των ΗΠΑ για ελεύθερη διακίνηση των γεωργικών προϊόντων της – μεταλλαγμένα, χλωριωμένα κοτόπουλα κλπ- στην Μ.Β.  είναι απαγορευτικές για τον κ. Τζόνσον. 


4. Οι εμπορικές σχέσεις με Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται σημείο ευαίσθητο. Τυχόν επανεκλογή του κ. Τραμπ θα είναι καταστροφική. Ο εμπορικός πόλεμος  που πλήττει την Ευρώπη και ιδίως την Γερμανία οδηγεί σε αναρχία τις εμπορικές σχέσεις και απειλεί την Εσωτερική Αγορά, τον ακρογωνιαίο λίθο της Ευρώπης. Παράλληλα η σκλήρυνση της Κίνας σε πολιτικό επίπεδο περιπλέκει την τριμερή σχέση ΗΠΑ-Κίνα- Ε.Ε. 


5. Η διαφύλαξη των διεθνών θεσμών που δημιουργήθηκαν μετά τον πόλεμο από την συστηματική απαξίωσή τους από τις ΗΠΑ είναι μια επικίνδυνη πολιτική που οδηγεί σε άναρχο ??πόλεμο?? όλων εναντίον όλων.


Η επικυριαρχία του δολαρίου στην αγορά ενέργειας, η πολιτική εξάρτηση των κρατών από το μη παραγωγικό κεφάλαιο, η κλιματική αλλαγή, η οικονομικές ανισότητες  και τόσα άλλα απαιτούν έναν ευρωπαίο ηγέτη του διαμετρήματος της κ. Μέρκελ. Τουλάχιστον μέχρι να ωριμάσει ο κ. Μακρόν. 


Πάντως ακόμη και σήμερα η καγκελάριος θα μείνει στην ιστορία ως η σημαντικότερη Ευρωπαία πολιτικός ισάξια των πατέρων της Ευρώπης.  Ας ελπίσουμε ότι θα βρει την δύναμη να συνεχίσει. Η Γερμανία, η Ευρώπη και όλος ο κόσμος την έχει ανάγκη.


Πηγή: www.tanea.gr