Η φετινή επετειακή εκδήλωση της 3ης του Σεπτέμβρη συμπίπτει με την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για την ίδρυση του ΠΑ.ΣΟ.Κ..
Τα 40 αυτά χρόνια αποτελούν την μεγαλύτερη χρονικά περίοδο, από την ίδρυση του Νεοελληνικού Κράτους, με Ειρήνη και Δημοκρατία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ταυτίστηκε με την περίοδο αυτή και παρά το γεγονός ότι στις συνθήκες της παρούσας κρίσης και της αναγκαστικής διαχείρισής της συσκοτίζεται και αμαυρώνεται η προσφορά του, εντούτοις το αποτύπωμά του στις μεγάλες αλλαγές και κατακτήσεις των τεσσάρων δεκαετιών που πέρασαν παραμένει, γιατί είναι, ανεξίτηλο.
Καμία από τις μεγάλες αλλαγές – μεταρρυθμίσεις που αποτελούν κατακτήσεις του λαϊκού κινήματος και που τώρα υπερασπίζονται όσοι όχι μόνο δεν τις ψήφισαν αλλά τις πολέμησαν σκληρά – δεξιοί και αριστεροί – δεν θα είχε πραγματοποιηθεί αν το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν είχε εκφράσει με αυθεντικό τρόπο τα ώριμα αιτήματα των πιο δημιουργικών και μέχρι τότε αποκλεισμένων δυνάμεων της Ελληνικής κοινωνίας και τις δύο δεκαετίες που κυριάρχησε Κυβερνητικά, με τον Ανδρέα Παπανδρέου πρώτα και τον Κώστα Σημίτη αργότερα ως Πρωθυπουργούς, αλλά και με τους αγώνες του μέσα και έξω από την Βουλή όταν βρέθηκε στην αντιπολίτευση.
Ακόμα, όμως και την τελευταία περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου και παρά τις σκληρές, αλλά αναγκαίες αποφάσεις που έλαβε προκειμένου να αποφύγουμε τη χρεοκοπία κάτω από το βάρος των ελλειμμάτων και του χρέους που κληρονόμησε από την Κυβέρνηση Καραμανλή, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έπαψε να αποτελεί κίνημα αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για περισσότερη δημοκρατία και διαφάνεια παντού, με χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις την Αιρετή Περιφέρεια και τη Διαύγεια.
Προφανώς και η εκλογική κατάρρευση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπό το βάρος της διαχείρισης της πιο δύσκολης οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζουμε ως χώρα, παρά τα όποια λάθη μπορεί να καταλογίσει κανείς στην πολιτική της αντιμετώπιση, δεν μπορεί να ακυρώσει ούτε την ιστορική του προσφορά ούτε το γεγονός ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ. παραμένει η πιο υπεύθυνη πολιτική δύναμη της χώρας, με πολιτικές και ιδεολογικές προτεραιότητες που υπερβαίνουν τους αποϊδεολογικοποιημένους διαχωρισμούς μεταξύ μνημονιακών και αντιμνημονιακών.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με την παρακαταθήκη της ιστορικής του παρουσίας αλλά και της θέσης ευθύνης, με βάσει την οποία σεβάστηκε την απόφαση του Ελληνικού Λαού στις διπλές εκλογές του 2012, οφείλει τώρα, μπροστά στο Συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης να κάνει χειροπιαστό για τον Έλληνα πολίτη τόσο το σχέδιο του για την οριστική έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο και τις δανειακές συμβάσεις, όσο και την πολιτική του στρατηγική για μια προοδευτική διακυβέρνηση, με αλλαγές και ανατροπές απέναντι στις παθογένειες και τις αδυναμίες του πολιτικού – κοινωνικού συστήματος, ώστε να αντιμετωπίσουμε οριστικά τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση, αλλά και για να αποκαταστήσουμε το σημείο της κοινωνικής ισορροπίας που διαταράχθηκε λόγω της κρίσης και των μέτρων για την αντιμετώπισή της. Θα δώσουμε έτσι ουσιαστικό περιεχόμενο στην προσπάθεια για την ενότητα των δυνάμεων της κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού.
Γι’ αυτό, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. δεν έχει την πολυτέλεια ψεύτικων, διχαστικών και ξεπερασμένων αρχηγικού τύπου συγκρούσεων, αλλά ενός ουσιαστικού διαλόγου, με τη λαϊκή βάση σε ρόλο πρωταγωνιστή και διαμορφωτή των αποφάσεών του.
Γιατί, μπορεί οι εποχές, οι ανάγκες, οι πολιτικές προτεραιότητες, τα κόμματα και τα σύμβολα που τα εκφράζουν να αλλάζουν, αλλά οι ιδέες μένουν, αυτές μας δεσμεύουν και γι’ αυτές πρέπει να αγωνιστούμε. Το χρωστάμε στο Λαό και στον τόπο.