Κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλει για τις προσπάθειες που έχουν γίνει, προσωπικά θεωρώ άλμα αυτό που έχει συμβεί στο 5G και στις δημόσιες υπηρεσίες. Παρά ταύτα πρέπει να δούμε κατάματα την πραγματικότητα για να αντιμετωπίσουμε την συγκριτικά δυσμενή θέση της χώρας μας στη ψηφιακή οικονομία.
Ας σταματήσουμε να βαυκαλιζόμαστε αυτάρεσκα για τα επιτεύγματα μας και ας διευκολύνουμε το σύνολο της κοινωνίας και των δρώντων παραγόντων, του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, να δράσουν και να συνειδητοποιήσουν τις καθυστερήσεις μας αντί να μεθοδεύουμε την αλλοτρίωση μιας νιρβάνας ότι όλα πάνε με εξαιρετικές ταχύτητες, μόνο και μόνο για λόγους επικοινωνιακής επιρροής.
Δεν μπορεί να απαξιωθεί το έργο που έχει συντελεστεί όλη αυτή την δεκαετία και πολύ περισσότερο επί της παρούσης κυβερνήσεως. Αλλά οι απαιτήσεις είναι τέτοιες που κάθε προσπάθεια επικοινωνιακής υπερβολής για τις «κατακτήσεις υπερηφάνειας», που είδαμε τελευταία με τον σχετικό υπουργό και πρωθυπουργό, λειτουργούν αρνητικά διότι σε μια ημιμαθή ψηφιακά κοινωνία, με σχετικό αναλφαβητισμό στα ψηφιακά, αντί να ενεργοποιεί δημιουργεί κλίμα εφησυχασμού.
Στις μετρήσεις η χώρα μας καταγράφεται στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας (DESI) για το 2022, να παραμένει αμετακίνητη στην κατάταξη, 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ (με βάση στοιχεία – δεδομένα 2021).
Αυτό σημαίνει ότι η όποια πρόοδος έχει σημειώθηκε δεν ήταν ικανή να αλλάξει τη συνολική εικόνα, είτε γιατί η χώρα μας ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση να κάνει τα αναγκαία βήματα, είτε γιατί απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες μιας και οι υπόλοιπες χώρες δεν μένουν στάσιμες.
Το γεγονός αυτό καταδεικνύει ότι στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά για να πλησιάσουμε τουλάχιστον το μέσο ευρωπαϊκό όρο.