24 ώρες Ελλάδα

Κώστας Σπυρόπουλος 14 Αυγ 2013

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους δεν έπρεπε να κλείσει η ΕΡΤ, αλλά να αλλάξει εν λειτουργία. Δεκάδες λόγοι. Ο τελευταίος από αυτούς, αλλά, καθόλου ασήμαντος, ήταν η μετάδοση και στην Ελλάδα του μεγαλύτερου διεθνούς τηλεοπτικού-πολιτιστικού κατορθώματος: 24 ώρες ελληνικό πρόγραμμα σε παγκόσμια μετάδοση από το πολιτιστικό παιδί του Κολ και του Μιτεράν, το ARTE.

Στις 15 Αυγούστου, από νωρίς το πρωί, έως τις μεταμεσονύκτιες ώρες, το ARTE θα ταξιδέψει τους γαλλόφωνους και γερμανόφωνους τηλεθεατές του (Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο, Αυστρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στη γαλλόφωνη Αφρική) στην καρδιά της Ελλάδας και των κατοίκων της, μέσα από 17 ντοκιμαντέρ -οκτώ σε πρώτη προβολή- τα οποία υπογράφουν Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγοί, στο πλαίσιο της συμφωνίας συμπαραγωγών μεταξύ του ARTE και της ΕΡΤ.

Το αφιέρωμα έχει ως στόχο να παρουσιάσει ένα σύγχρονο πορτρέτο της Ελλάδας. Τα όνειρα και οι φόβοι των Ελλήνων, τα σχέδια για το μέλλον και οι δυνάμεις της ακινησίας, της προκατάληψης και της κουτοπονηριάς, που επιδιώκουν μιαν Ελλάδα καθημαγμένη στον αστερισμό της ψωροκώσταινας.

«Πρόκειται για ταινίες με ελληνική ματιά», λέει η Madeleine Avramoussis παραγωγός του αφιερώματος, από το ΑRTE. «Η έμπνευση προήλθε από τη δημιουργική συνεργασία που έχουμε με τους Έλληνες σκηνοθέτες και παραγωγούς, την οποία καλλιεργούμε εδώ και πολλά χρόνια στο πλαίσιο του συμβολαίου συμπαραγωγών με την ΕΡΤ. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτής της ημέρας είναι ότι δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές του ARTE να δουν τα πράγματα μέσα από την ελληνική οπτική γωνία».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραβευμένα ντοκιμαντέρ όπως το Ένα βήμα μπροστά του Δημήτρη Αθυρίδη, με πρωταγωνιστή τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, το Little Land του Νίκου Νταγιαντά, με θέμα άνεργους από την Αθήνα, που ανιχνεύουν νέους τρόπους ζωής και δουλειάς στην Ικαρία, την ταινία δρόμου του Κίμωνα Τσακίρη Ομορφιές και δυσκολίες, το ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου Food for Love για τις Ελληνίδες μαμάδες που μαγειρεύουν για τα ενήλικα παιδιά τους τα οποία σπουδάζουν μακριά από το πατρικό, το Νέο ξεκίνημα α λα ελληνικά, με πρωταγωνιστές τέσσερις Έλληνες που διαθέτουν καινοτόμες ιδέες και επιχειρηματικό πνεύμα και το ιστορικό ντοκιμαντέρ, συμπαραγωγή με το National Geographic, Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων με θέμα τον πρώτο υπολογιστή της αρχαιότητας. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν τα φιλμ Ακαδημία Πλάτωνος του Φίλιππου Τσίτου και Στρέλλα του Πάνου Κούτρα. (Το πρόγραμμα εδώ, παρουσίαση Δ. Κουζή.)

Πριν από περίπου δέκα χρόνια η ιδέα να βγει το ελληνικό περιεχόμενο στο εξωτερικό με διεθνείς συμπαραγωγές ηχούσε ουτοπική. Το αυριανό αφιέρωμα είναι μια μεγάλη δικαίωση για όσους εργάστηκαν για την παγκόσμια διανομή του ντοκιμαντέρ μέσα από συμφωνίες διεθνών συμπαραγωγών, σεμινάρια εκπαίδευσης και συναντήσεις με χρηματοδότες, παρά την υπονόμευση της εγχώριας μικρο-διαπλοκής και των κυκλωμάτων πελατειακής προστασίας. Βλέπετε διεθνής συμπαραγωγή σημαίνει διαφάνεια, σημαίνει τριπλός και πενταπλός έλεγχος από επιτροπές κοστολογίου γιγάντων όπως το PBS, ZDF, ΑΡΤΕ, ΒΒC. Ενώπιον αυτών δεν μπορείς να ψελλίσεις «καλά, θα χρηματοδοτήσουμε τον εκλογικό αγώνα του Μπουτάρη;» όπως άκουσα όχι μια, αλλά τρεις φορές από έναν κύριο, που η απέχθειά του στο εμβληματικό ντοκιμαντέρ του Κουτσαφτή «Αγέλαστος Πέτρα», του έδωσε το προσωνύμιο Καταγέλαστος Πέτρα.

Όπως έγραψε στο blog του ο Tue Steen Muller, ένας πολύπειρος δάσκαλος του StoryDoc από τη Δανία, σύμβουλος όλων, σχεδόν, των ντοκιμενταριστών, που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα, «είναι πολύ σημαντικό ότι για την Ελλάδα της κρίσης είναι οι άνθρωποι και ο πολιτισμός στο επίκεντρο και όχι τα δακρυγόνα και οι καταστροφές».