Κάθε εκλογική χρονιά είναι μια δοκιμασία για το σύνολο των δημοκρατιών του σημαντικότερου επιτεύγματος στην ήπειρο που φέρει την ευθύνη για δυο αιματηρούς παγκόσμιους πολέμους. Όμως η ερχόμενη χρονιά είναι ιδιαίτερα φορτισμένη λόγω της αυξημένης έντασης που προκαλείται σε κάθε ιστορική στιγμή αμφισβήτησης της θέσης στην ιεραρχία των ηγεμονικών δυνάμεων.
Επί πλέον εδώ και δύο χρόνια ζούμε την “εκδίκηση” της Φύσης στην αλόγιστη διαχείριση των πόρων της με την επικράτηση του κορονοϊού. Το ένα από τα δυο επιτεύγματα της δημιουργίας της Ένωσης- ειρήνη και ευημερία- απειλείται, με αποτέλεσμα την αύξηση του λαϊκισμού.
Ας δούμε λοιπόν τις εκλογικές αναμετρήσεις που αναμένονται για την χρονιά που έρχεται. Σημειώνουμε πάντως ότι τα ευρωβαρόμετρα και άλλες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια ενισχυμένη αποδοχή της Ένωσης από τους πολίτες. Παρά την δυσφορία ή την αποστασιοποίηση από τα κοινά, ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, λόγω οικονομικής δυσπραγίας.
Στις τρεις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις, στην Γερμανία, Βουλγαρία και Τσεχία, οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις επικράτησαν. Ιδιαίτερα στις δυο τελευταίες που κύριο αίτημα των ψηφοφόρων ήταν η διαφθορά. Ειδικά στην Βουλγαρία , που είναι η πιο φτωχή από τα κράτη μέλη και η χώρα με τους λιγότερο εμβολιασμένους, εξελέγη ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ και συνδαιτημόνας του Μητσοτάκη.
Σε σχέση με την Γερμανία κρατάμε και το γεγονός ότι νέος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών είναι ο κ. Μέρτς, αντίπαλος της Μέρκελ στην κούρσα για την καγκελαρία. Ύστερα από αυτό αποχώρησε από την πολιτική και εργάστηκε με οικονομική επιτυχία στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες μέχρι τις πρόσφατές εκλογές και επέστρεψε στην πολιτική. Δηλώνει ευρωπαϊστής, αλλά πιστεύουμε ότι είναι περισσότερο για τις διακυβερνητικές συνεργασίες έχοντας κατηγορήσει την Επιτροπή για γραφειοκρατική.
Οι πιο σημαντικές εκλογές είναι οι Προεδρικές εκλογές της Γαλλίας που θα διεξαχθούν μετά την προεδρία της χώρας το προσεχές εξάμηνο. Τα ποσοστά που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις φέρουν σταθερά στην πρώτη θέση τον Μακρόν με 24%. Όμως ο ακροδεξιός πόλος-Λεπέν και Λεμούρ – συγκεντρώνει 29% και η νέα πρόεδρος της συντηρητικής παράταξης Πεκτρές 17% με ανοδικές τάσεις. Το πιθανότερο σενάριο για τον δεύτερο γύρο είναι ο Μακρόν και η Πεκρές θα είναι οι διεκδικητές της Προεδρίας, με μικρή διαφορά προτίμησης υπέρ του Μακρόν, η Πεκρές περάσει στον δεύτερο γύρο. Η νίκη θα εξαρτηθεί από αποχή και την στάση των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων. Αν δεν επικρατήσει ο σημερινός Πρόεδρος, ο Γαλλο-Γερμανικός και Ιταλικός άξονας θα εξασθενίσει, οι επιπτώσεις θα είναι σημαντικές για την πορεία της Ευρώπης της αλληλεγγύης.
Στο μεταξύ θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στην Ουγγαρία. Ο Ορμπάν θα αντιμετωπίσει την ενωμένη αντιπολίτευση, η οποία επέλεξε έναν παλαιό σύμμαχο του Ορμπάν, τον Πέτερ Μάρκι Ζάι ως ηγέτη. Θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση και οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον Ορμπάν να προηγείται με 2%. Τυχόν επικράτηση της ενωμένης αντιπολίτευσης θα απαλλάξει την Ε.Ε. από έναν σθεναρό κήρυκα της αντιφιλελεύθερης συμμαχίας των χωρών του Βίζεγκραντ, που απώλεσε μετά τις εκλογές στην Τσεχία ένα μέλος.
Ίσως βρισκόμαστε ενώπιον μιας πιθανής εξέλιξης, όπου οι “θαυμαστές” τού αποτυχημένου Brexit και των ευρωπαϊκών αξιών να τεθούν υπό αμφισβήτηση. Πρέπει να προσθέσω ότι οι χώρες Βίζεγκραντ κατηγορούνται πέρα από την αντιφιλελεύθερη πολιτική και για “κακή” διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και για καταστρατήγηση της ελευθέριας των ΜΜΕ.
Τέλος, παραλείψαμε να αναφερθούμε στις εκλογές στην Πορτογαλία που θα διεξαχθούν την 30 Ιανουαρίου, όπου ο σημερινός πρωθυπουργός Ντα Κόστα φαίνεται να τις κερδίζει και πάλι.
Υ.Γ. Ρόλο θα παίξει στις εκλογές και ο κορονοϊός. Η Όμικρον έχει διαψεύσει πολλούς πολιτικούς και επιστήμονες με τις οικονομικές επιπτώσεις να πλήττουν κυρίως τους αδύναμους.
Πηγή: www.tanea.gr