Διαμαρτυρία εμπόρων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Κοζάνη για την παράταση του lockdown

Πηγή: ΕΡΤ

APE-MPE

Απογοήτευση και ανησυχία εκφράζει ο εμπορικός κόσμος στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να μην ανοίξει το λιανεμπόριο καθώς το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο που εμφανίζουν δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση.

Στη Θεσσαλονίκη οι ιδιοκτήτες καταστημάτων στην Πολίχνη πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ενώ συνεδριάζουν εκτάκτως τα Δημοτικά Συμβούλια Θεσσαλονίκης και Κορδελιού – Ευόσμου. Επίσης κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα στο ΣτΕ κατά της ΚΥΑ το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Θεσσαλονίκης και η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Θεσσαλονίκης.

Στην Πάτρα άνοιξαν τα καταστήματα χωρίς όμως να εξυπηρετούν πελάτες, ενώ αναμένεται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του Εμπορικού Συλλόγου, προκειμένου να λάβει αποφάσεις, μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, για καταβολή αυξημένης αποζημίωσης.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κοζάνης, Σάκης Δραγατσίκας, επισημαίνει ότι πλέον οι καταστηματάρχες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης όχι μόνο των επιχειρήσεων αλλά και των οικογενειών τους και ζητά μια γενναία οικονομική ενίσχυση, ενώ χαρακτήρισε ανεπαρκή τα νέα μέτρα για τις επιχειρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.


Σε διευκρινίσεις για τη λειτουργία των εμπορικών επιχειρήσεων σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐας, Κοζάνη προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με την υπ αριθμ. Δ1α/Γ.Π.οικ. 2065-3-4-2021 ΚΥΑ (Β΄1308), αναστέλλεται η δραστηριότητα των εμπορικών καταστημάτων, στις ΠΕ της Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης.

Στην κατηγορία αυτών, δεν συμπεριλαμβάνονται α) η λειτουργία επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών, αποκλειστικά κατά το σκέλος που αφορά στην επισκευή συσκευών, την εξόφληση λογαριασμών και την ανανέωση υπολοίπου, β) τα καταστήματα οπτικών/ακουστικών βαρηκοΐας κατόπιν ραντεβού, γ) τα καταστήματα πώλησης περουκών και ποστίς κατόπιν ραντεβού και δ) τα περίπτερα, τα οποία δύνανται να λειτουργούν επί 24ωρου.

Τέλος, οι επιχειρήσεις που, κατά τη δημοσίευση της ΚΥΑ, έχουν πολλαπλές δραστηριότητες, συνεχίζουν τη λειτουργία τους μόνο ως προς δραστηριότητες που δεν καταλαμβάνονται από τις περ. του σημείου 25 της παρ 1β του άρθρου 1 της ως άνω απόφασης και υπό τις εξής προϋποθέσεις:

α) η πώληση εντός καταστήματος επιτρέπεται μόνο για προϊόντα που σχετίζονται άμεσα με τον κλάδο της οικοδομής,

β) η προσέλευση των επαγγελματιών-αγοραστών γίνεται με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων περί μάσκας, χρήσης απολυμαντικού κατά την είσοδο και τήρησης ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου,

γ) κατά την είσοδο στο κατάστημα οι επαγγελματίες-αγοραστές επιδεικνύουν έγγραφο, από το οποίο αποδεικνύεται η επαγγελματική τους ιδιότητα,

δ) επιτρέπονται πωλήσεις μόνο με έκδοση τιμολογίου και όχι με απόδειξη λιανικής πώλησης,

ε) η αναλογία επαγγελματιών-αγοραστών στον χώρο έκθεσης των επιχειρήσεων είναι 4:200 (άτομα/τ.μ.) και μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός τα 20 άτομα,

στ) στα σημεία τιμολόγησης τηρείται απόσταση ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των πελατών και μεταξύ υπαλλήλων και πελατών,

η) απαγορεύεται η παρουσία μη επαγγελματία αυτοτελώς ή ως συνοδού άλλου επαγγελματία.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια