Τουρκία: Συλλήψεις 10 αποστράτων που υπέγραψαν κοινή επιστολή υπέρ της Συνθήκης του Μοντρέ

Δέκα απόστρατοι ναύαρχοι συνελήφθησαν στην Τουρκία μετά την ανοικτή επιστολή που υπέγραψαν 100 και πλέον πρώην στρατιωτικοί στην οποία επικρίνουν το σχέδιο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη δημιουργία της "Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης" και καλούν τη χώρα να μην αποσυρθεί από τη Συνθήκη του Μοντρέ.

Σύμφωνα με το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Άγκυρας, οι δέκα ναύαρχοι εν αποστρατεία έχουν τεθεί υπό κράτηση. Τέσσερις άλλοι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού δεν συνελήφθησαν λόγω της ηλικίας τους, όμως έχουν λάβει εντολή να παρουσιαστούν στην αστυνομία στην Άγκυρα τις επόμενες τρεις ημέρες στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει για την υπόθεση, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, σχολίασε σε ανακοίνωσή του ότι η επιστολή μοιάζει με συνωμοσία του στρατού για την ανατροπή της κυβέρνησης. "Μια ομάδα απόστρατων στρατιωτικών θέτουν τους εαυτούς τους σε μια γελοία και άθλια θέση με την ανακοίνωσή τους που θυμίζει εποχές στρατιωτκού πραξικοπήματος", ανέφερε ο Καλίν.

Οι ναύαρχοι είναι ύποπτοι ότι συνωμότησαν εναντίον της κρατικής ασφάλειας και της συνταγματικής τάξης, μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος.

Η "Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης" είναι το πιο φιλόδοξο από τα σχέδια υποδομών του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (αεροδρόμια, γέφυρες, οδικοί άξονες και σήραγγες) τα τελευταία 18 χρόνια. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι με τη Διώρυγα αυτή η Κωνσταντινούπολη θα αποκτήσει έναν νέο «πόλο έλξης», ενώ θα χαλαρώσει και η πίεση στον Βόσπορο.

Όσοι αντιτίθενται στο σχέδιο υποστηρίζουν ότι, εκτός από τις επιπτώσεις που θα έχει στο περιβάλλον, το άνοιγμα αυτής της Διώρυγας θα υπονόμευε τη Συνθήκη του Μοντρέ, του 1936, η οποία εγγυάται την ελεύθερη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Βοσπόρου και τα Δαρδανέλια, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και εν καιρώ πολέμου.

Στην ανοιχτή επιστολή τους, οι 104 απόστρατοι ναύαρχοι δηλώνουν ότι είναι "ανησυχητικό" να ξεκινήσει μια συζήτηση για τη Συνθήκη του Μοντρέ, εκτιμώντας ότι η συμφωνία αυτή "προστατεύει κατά τον καλύτερο τρόπο τα τουρκικά συμφέροντα".

Και νέα δήλωση από ομάδα στρατιωτικών


Ενυπόγραφη, νέα κοινή δήλωση από 46 άτομα που αυτοαποκαλούνται “Deniz Aslanlari” (Θαλάσσιοι Λέοντες), οι οποίοι φοίτησαν στην Ναυτική Ακαδημία και στη Ναυτική Σχολή του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού τα έτη 1976- 1984. Η δήλωση εκφράζει την ανησυχία για τον εξισλαμισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και την απομάκρυνση από τις αρχές του Ατατούρκ.


Συγκεκριμένα, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Αισθανόμαστε μεγάλη ανησυχία βλέποντας ότι πρόσφατοι στρατιωτικοί κανονισμοί και διοικητικές διευθετήσεις θα μπορούσαν να εμποδίσουν αρχές και μεταρρυθμίσεις που μας κληροδότησε ο Ατατούρκ, το Κεμαλικό σύστημα και τον τρόπο ζωής στοχοποιώντας τα βασικά χαρακτηριστικά της Τουρκικής Δημοκρατίας και το πνεύμα του στρατιωτικού προσωπικού πράγμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να ανοίξουν την πόρτα ώστε να εισέλθουν στις ένοπλες δυνάμεις άτομα που έχουν υιοθετήσει αντιδραστικές και διχαστικές απόψεις και να υπονομεύσουν την ενότητα και την ακεραιότητα των ενόπλων δυνάμεων και τα αμετάβλητα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της τουρκικής δημοκρατίας (Δημοκρατικό, Κοσμικό, Κοινωνικό κράτος δικαίου).  Προχώρησαν ακόμα περισσότερο. Αφαίρεσαν το ανάγλυφο του Ατατούρκ από τα μετάλλια του Κράτους και την φράση Δημοκρατία της Τουρκίας και μέλη των ενόπλων δυνάμεων με περισσό θράσος συμμετείχαν σε δραστηριότητες διαφόρων θρησκευτικών ταγμάτων ανοικτά με τη στολή τους. Οι εικόνες αυτές είναι εξελίξεις που δημιουργούν ανησυχία.
Αφαίρεσαν τον όρο ότι οι δόκιμοι σε στρατιωτικές ακαδημίες, ακαδημίες πολέμου και οι υπαξιωματικοί τεχνικών σχολών δεν θα έπρεπε να έχουν πάρει μέρος σε αντιδραστικές και διχαστικές για τη χώρα δραστηριότητες, και  πιστεύουμε ότι αυτά είναι ενέργειες που υπονομεύουν την αγάπη του τουρκικού έθνους προς τον Ατατούρκ, την τουρκική Δημοκρατία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια