Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη σημερινή συζήτηση για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της στην Οικονομία, που προκάλεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Μάλιστα, στην τριτολογία του ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι μετά το Πάσχα αναμένεται το άνοιγμα της εστίασης.


Κυρ. Μητσοτάκης:  Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού


«Η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής τονίζοντας πως η εικόνα καταστροφής είναι ένα ψέμα. Κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, στη βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, μετά από αίτημα της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, ο πρωθυπουργός είπε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ακόμα κρίσιμο δίμηνο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι το τελευταίο. Αναφερόμενος στην άρση των περιορισμών είπε ότι «πως είναι λάθος να μιλάμε για άνοιγμα, πιο σωστό είναι να μιλάμε για αναπροσαρμογή. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως αν υπάρξουν συνωστισμοί οι περιορισμοί που μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν.


«Τι εισέπραξα; Μαξιμαλισμό από την κ. Γεννηματά, από τον κ. Τσίπρα, μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό και από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης  στη δευτερολογία του και επεσήμανε ότι «Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού», και έκανε αναφορά στη σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού, την οποία είχε επισημάνει στην πρωτολογία του μόνο ο κ. Κουτσούμπας.

«Στα ζητήματα που αφορούν στην ειδική αγωγή ολοκληρώσαμε μία δράση η οποία είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την πρόσληψη 4.500 μόνιμων εκπαιδευτικών στην ειδική αγωγή», χαρακτηρίζοντάς την «σημαντική παρακαταθήκη μόνιμων προσλήψεων για να μπορέσουμε να στηρίξουμε εκείνα τα παιδιά τα οποία έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη».

Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι ακούγοντας την κ. Γεννηματά σκεφτόταν ότι «σ αυτήν την αίθουσα όντως συγκρούεται ο κόσμος του παραδοσιακού κομματικού βερμπαλισμού με τον κόσμο της πραγματικότητας και του ρεαλισμού». Κατηγόρησε την αρχηγό του ΚΙΝΑΛ ότι εκφώνησε μια έτοιμη ομιλία σαν να μην άκουσε τη δική του και σαν να μην άκουσε κυρίως την έκκληση για προσέλευση στη σημερινή συζήτηση με ρεαλιστικές προτάσεις.

Ουσιαστικά τόνισε ότι η στάση της μέσω της ομιλίας της συνοψίζεται στα εξής: «τα κάνατε όλα λάθος, λύσεις είναι οι προσλήψεις και τα περισσότερα λεφτά και τρίτον υπάρχει και το ΠΑΣΟΚ που έσωσε την Ελλάδα της αντιπολίτευσης. Μου θυμίσατε έντονα τον κ. Τσίπρα χωρίς το ταλέντο στο ψέμα και τον λαϊκισμό», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε μια αναφορά της κ. Γεννηματά για «business από το Μαξίμου», προκαλώντας την αν έχει κάτι συγκεκριμένο να ανέβει στο βήμα και να το πει, λέγοντάς της ότι θυμίζει τον κ. Τζανακόπουλο. «Υποννοούμενα τέτοια αυτή η κυβέρνηση δεν τα δέχεται», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Έχω την αίσθηση ότι υπάρχουν κόμματα που τρέφονται από την πανδημία και όσο υπάρχει η πανδημία θεωρούν ότι έχουν ένα συνεχές αντιπολιτευτικό όπλο, για να ασκούν μόνιμη κριτική κάποιες φορές άδικη, κάποιες δικαιολογημένη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη δευτερολογία του, ενώ απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε «Προσέξτε γιατί κάποια στιγμή και οι μνημονιακοί έμειναν χωρίς μνημόνιο. Ετσι και οι κορονοκάπηλοι θα μείνουν κάποια στιγμή χωρίς κορονοϊό και τι θα κάνετε τότε.»


Για τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το γνωστό μοτίβο, ότι λίγο πολύ όλα τα έχουμε κάνει θάλασσα και ότι αυτή είναι η αλήθεια».

Και ρωτώντας τον Αλέξη Τσίπρα του είπε: «Πώς προσδιορίζετε τον όρο αλήθεια, αν όχι επικαλούμενοι πραγματικά δεδομένα; Δείξατε ένα χάρτη που δείχνει όντως αυτή την εβδομάδα κόκκινη. Αλήθεια είναι. Δεν το κρύψαμε. Αυτό που περιέγραψα είναι τα στατιστικά στοιχεία στους 13 μήνες. Για αυτά θα κριθούμε και θα αξιολογηθούμε. Το κάνατε και για τα εμβόλια. Πλην όμως εδώ πρέπει να είστε πολύ πιο προσεκτικός όταν μιλάτε για δραστική αποτυχία της χώρας. Και τα δεδομένα δεν σας επιβεβαιώνουν και δεν είναι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους πολίτες».Φ. Γεννηματά: Αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα


«Κύριε Μητσοτάκη ήρθατε σήμερα με άλλο ύφος και άλλη διάθεση. Και πώς θα μπορούσατε να κάνετε διαφορετικά; Αφού αποτύχατε να διαχειριστείτε την πανδημία σε όλα τα επίπεδα» ανέφερε, ξεκινώντας την ομιλία της στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πανδημία, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.

«Σε ότι αφορά το ΕΣΥ, δεν δημιουργήσατε εγκαίρως κλίνες ΜΕΘ» και «δεν προσλάβατε το αναγκαίο προσωπικό», είπε η κ. Γεννηματά χαρακτηρίζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία τραγική. «Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και θάνατοι στους διαδρόμους. Ελλείψεις σε ειδικούς γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και τεχνολόγους. Ελάχιστα ασθενοφόρα. Μόλις ένα ανά 120.000 κατοίκους στην Αττική, ενώ σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα έπρεπε να είναι 1 για κάθε 30.000 κατοίκους».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε πως «Τα μέτρα σας πήγαν στράφι» και πως «Δεν πείσατε τους πολίτες. Οδηγήσατε το ΕΣΥ σε βαθύ κόκκινο. Τις οικογένειες με παιδιά, μαθητές και φοιτητές σε απόγνωση, σε ψυχολογική κατάρρευση. Εργαζόμενους στην ανασφάλεια τη φτώχεια και την ανεργία».

Ο λόγος που επιμέναμε και επέμενα προσωπικά για αυτή τη συζήτηση αγαπητοί συνάδελφοι ήταν γιατί βλέπαμε τι ερχόταν, είπε στη συνέχεια η Φώφη Γεννηματά, εξηγώντας ότι: βλέπαμε την ανάγκη για ένα Εθνικό Σχέδιο για να προλάβουμε όλα αυτά που ζούμε.

Η Φώφη Γεννηματά υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός παρουσιάζει μια εικονική πραγματικότητα για την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία καλώντας τη κυβέρνηση να αλλάξει κατεύθυνση. «Το τελευταίο μίλι που είπατε είναι μεγάλη ανηφόρα και χρειάζεται σχέδιο, οργάνωση και πειθώ», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν δημιουργούν προοπτική για την οικονομία, ενώ εξέφρασε ανησυχία γιατί «δεν ιδρώνει το αυτί κανενός», όπως είπε.


Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα, χρειάζεται αισιοδοξία


Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι καλλιεργεί μία επίπλαστη πραγματικότητα κ ότι σε καμία περίπτωση δεν ευσταθούν τα όσα λέει η κυβέρνηση για εκτίναξη με βάση το σχέδιο Ελλάδα 2.0

Αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα του εμβολιασμού κάλεσε την κυβέρνηση να εξετάσει όπως κάνουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως Γερμάνια και Αυστρία εναλλακτικές πηγές προμήθειας εμβολίων προκειμένου να εμβολιαστούν όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες το επόμενο χρονικό διάστημα.


Ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε σε μια "έκτακτη" και "δραματική" συνθήκη στην οποία η πολιτική συζήτηση "δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα στείρας αντιπαράθεσης" αλλά ότι χρειάζεται να γίνει μια "πιο ψύχραιμη αναζήτησης λύσεων σε δυο κατευθύνσεις", υπογραμμίζοντας ότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν επιδείξει "ενσυναίσθηση" απέναντι στην "κρίσιμη πραγματικότητα", με "σκληρή κριτική αλλά και προτάσεις".

Η πρώτη, σημείωσε, είναι "πώς θα απαλλαγεί η χώρα με τις λιγότερες δυνατές απώλειες από τον κλοιό της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης" και η δεύτερη, πρόσθεσε, είναι "ποιο δρόμο πρέπει να πάρουμε, όχι από αύριο, αλλά από χτες, για να αφήσουμε πίσω μας τα δύσκολα χρόνια και να δώσουμε μια νέα ελπίδα και μια νέα προοπτική στον κόσμο της εργασίας και της δημιουργίας" και "πρωτίστως στους νέους".

"Οφείλουμε, για να το πω με απλά λόγια, να συζητήσουμε, να προτείνουνε, να διαφωνήσουμε, με σεβασμό στην αλήθεια. Με σεβασμό στις ανάγκες των ανθρώπων. Με σεβασμό στους χιλιάδες νεκρούς και σε όσους αυτή τη στιγμή δοκιμάζονται στα ασφυκτικά γεμάτα νοσοκομεία. Με σεβασμό στην αγωνία για το σήμερα και το αύριο όσων βλέπουν το εισόδημά τους να εξανεμίζεται και να απειλείται. Και στην αγωνία εκείνων που αναζητούν μια διέξοδο στο προσωπικό και οικογενειακό τους αδιέξοδο", ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας την ανάγκη για μια νέα αισιοδοξία που όμως δε θα είναι ανάλογη του "success story" της κυβέρνησης Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κρίσης. "Που δεν πρόκειται όμως να δημιουργηθεί με ρητορικά σχήματα, ανούσιες αντιπαραθέσεις, διαγγέλματα και τηλεοπτικό καλλωπισμό. Ούτε βέβαια με στημένες δίκες, διώξεις πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης, διχαστικές επιλογές, αστυνομική καταστολή, και καταιγισμό προπαγάνδας", υπογράμμισε.


«Αρνούμαστε τον ρεαλισμό της κυβερνητικής πολιτικής που μεγαλώνει τα κέρδη του κεφαλαίου και αφήνει τον ελληνικό λαό στην φτώχεια» είπε κατά τη δική του δευτερολογία ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Υπήρχε εναλλακτική, αλλά ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε αρπακτές για τους ημέτερους» είπε ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. «Όσο αυξάνετε τους τόνους και επενδύετε στην προπαγάνδα. Όσο περισσότερη κακία δείχνετε στους μεροκαματιάρηδες των λαϊκών αγορών. Όσο πιο πολύ διώκετε του γιατρούς του ΕΣΥ και τη νεολαία μας. Τόσο πλησιάζει αυτή η στιγμή που η πραγματικότητα θα κάνει ακόμα και τους δικούς σας οπαδούς να αναρωτηθούν «πόσο ακόμα θα τους ανεχόμαστε;», πρόσθεσε.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη