20 χρόνια Google

Είκοσι χρόνια ζωής γιορτάζει σήμερα η Google με ένα ιδιαίτερο doodle. Η Google άλλαξε τον κόσμο και ο εντοπισμός πληροφοριών στο ίντερνετ μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου έχει γίνει αυτονόητος τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

page-brin
Η «Εταιρία για το καλό» ιδρύθηκε από τους Λάρι Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν.Η πρώτη εκδοχή της μηχανής, που προγραμματίστηκε από τους δύο ιδρυτές το 1996, ονομάζονταν BackRub.
Ένα από τα αποτελέσματα της εργασίας τους ήταν η ανάπτυξη του αλγορίθμου PageRank που έμαθε να υπολογίζει την «σημασία» κάθε σελίδας στο Internet και συνέβαλε στην ταχεία ανάπτυξη της δημοφιλίας της Google.

Οι Πέιτζ και Μπριν βάφτισαν τη σελίδα τους Google, δανειζόμενοι τον μαθηματικό όρο Googol, που περιγράφει το 1 με 100 μηδενικά. Για να εξαργυρώσουν μια χορηγία πάνω από 100.000 δολαρίων του συνιδρυτή της εταιρίας Sun Microsystem Αντρέας φον Μπερτολσχάιμ οι δύο ιδρυτές καταχώρησαν την νέα εταιρία στις 4 Σεπτεμβρίου του 1998.

Φιλόδοξη αποστολή της νέας μηχανής αναζήτησης ήταν η οργάνωση των πληροφοριών ολόκληρης της γης και η διασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλους. Το «πιστεύω» της Google, το οποίο πέρασε εδώ και χρόνια στην αφάνεια, ήταν το «Don/t be evil», «Μη κάνεις τίποτα κακό».

FILE- In this Jan. 15, 2004, file photo Google co-founders Larry Page, left, and Sergey Brin pose for a photo at their companys headquarters in Mountain View, Calif. Twenty years after Page and Brin set out to organize all of the internet’s information, the search engine they named Google has morphed into a dominating force in smartphones, online video, email, maps and much more. (AP Photo/Ben Margot, File)

FILE- Στις 15/01/2004 οι ιδρυτές της Google Λάρι Πέιτζ (αριστερά) και Σεργκέι Μπριν ποζάρουν στα γραφεία της εταιρίας στο Μάουντεν Βιου της Καλιφόρνιας. (AP Photo/Ben Margot, File)

Σήμερα η Google.com διαχειρίζεται έξι δισεκατομμύρια αναζητήσεις την ημέρα και προσφέρει μια σειρά υπηρεσίες όπως Gmail, Drive, Photos, Maps, YouTube, Chrome, Assistant και φυσικά το λειτουργικό Android.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια