Οι αγχόνες τώρα και τότε


Τότε που οι τραμπουκισμοί και οι προπηλακισμοί ήταν στην ημερήσια διάταξη, οι αγχόνες στημένες στο Σύνταγμα και τα συνθήματα για κάψιμο της Βουλής ενθουσίαζαν τα πλήθη


Μέσα στην πρώτη εικοσαετία του 21ου αιώνα, οι Ηνωμένες Πολιτείες δέχτηκαν δύο επιθέσεις που έσπειραν σοκ και δέος σε όλο τον πλανήτη. Οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα το 2001 και οι τρομοκράτες του Τραμπ, οι «εσωτερικοί τρομοκράτες» όπως σωστά τους αποκάλεσε ο Μπάιντεν, πριν λίγες μέρες, έπληξαν στην καρδιά της την υπερδύναμη που ως τότε, φάνταζε απόρθητη. Αποδείχτηκε στην πράξη, με τον πιο δραματικό και επώδυνο τρόπο, ότι όταν η δημοκρατική επαγρύπνηση χαλαρώνει και η αλαζονεία της εξουσίας περιφρονεί τους θεσμούς, τότε η δημοκρατία γίνεται ευάλωτη στους κάθε λογής εχθρούς της.


Η έκπληξη που εκδηλώθηκε από διάφορες πλευρές για την εισβολή στο Καπιτώλιο είναι στην ουσία υποκριτική. Στην πραγματικότητα, η εισβολή δεν ήταν παρά η φυσιολογική εξέλιξη της γενικότερης επίθεσης στους δημοκρατικούς θεσμούς που ξεκίνησε με την είσοδο του Τραμπ στον Λευκό Οίκο πριν τέσσερα χρόνια. Και αποτελεί την απόλυτη διάψευση όσων, και στη δική μας χώρα, έσπευσαν να πανηγυρίσουν τότε για τον θρίαμβο ενός δήθεν αντισυστημικού Προέδρου. Οι δεκάδες εκατομμύρια ψήφοι που έλαβε, ακόμα και στις τελευταίες εκλογές, είναι απόδειξη των τεράστιων κινδύνων που απειλούν την κοινωνία όταν δηλητηριάζεται από τον λαϊκισμό.


Διαβάστε τη συνέχεια στην athensvoice.gr


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ