Στην Αθήνα σήμερα ο Έντι Ράμα - Θα συναντηθεί με Μητσοτάκη και Δένδια

Ικανοποίηση για τη σταθερή βελτίωση των διμερών σχέσεων εξέφρασαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε νωρίτερα στην οικία του ο πρωθυπουργός προς τιμήν του πρωθυπουργού της Αλβανίας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο γεύμα έγινε μια συνολική ανασκόπηση των σχέσεων Ελλάδας και Αλβανίας. Οι κύριοι Μητσοτάκης και Ράμα συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και για την πανδημία του κορονοϊού και τους τρόπους αντιμετώπισής της. 


Στο γεύμα παρακάθισε και η διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιαςείχε το μεσημέρι ιδιωτική συνάντηση στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και οι πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις, σύμφωνα με σχετική ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter.Η διαδικασία προσφυγής Αθήνας και Τιράνων στη Χάγη για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών αποτελεί την κύρια ελληνική προτεραιότητα στο σκέλος των σχέσεων με την Αλβανία και κάτι τέτοιο συνδέεται με μια ευρύτερη συζήτηση που αφορά και την ευρωπαϊκή προοπτική της γειτονικής χώρας. Ως εκ τούτου η σημερινή, ιδιωτικού χαρακτήρα, επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Εντι Ράμα και η συνάντησή του με τον ομόλογό του Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια συνδέονται ευθέως με αυτή την εξελισσόμενη συζήτηση.


Στη σημερινή συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη, ο Αλβανός πρωθυπουργός αναμένεται να θίξει και το ζήτημα της διανομής των εμβολίων της Ε.Ε. προς χώρες της περιοχής που είναι ακόμα εκτός της Ενωσης. Η Ελλάδα έχει θέση σε αυτό τον μηχανισμό συνεργασίας και αποτελεί χώρα-κόμβο για την προώθηση της ποσόστωσης που θα αποφασιστεί προς γειτονικές χώρες, κυρίως στα Δυτικά Βαλκάνια. 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια