ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι φωνές για άμεση καθαίρεση του Τραμπ

Στις ΗΠΑ –στον πολιτικό κόσμο και στα ΜΜΕ- πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν απομάκρυνση του Τραμπ νωρίτερα (είτε με ένα ταχύρυθμο impeachment είτε με την ενεργοποίηση της 25ης Τροποποίησης του αμερικανικού συντάγματος). Κάποιοι καλούσαν τον Πενς να αναλάβει πρωτοβουλία, διότι φοβούνται ότι οι 13 μέρες που απομένουν είναι πολλές.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ζήτησε την άμεση καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία μέσω της 25ης τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος, μετά την εισβολή υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου στο Καπιτώλιο την Τετάρτη. 

«Χθες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενθάρρυνε μια ένοπλη εξέγερση εναντίον της Αμερικής», δήλωσε η Πελόζι σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ είναι «πολύ επικίνδυνος» και δεν πρέπει να συνεχίσει να είναι στην προεδρία. 

Ανέφερε ότι αναμένει μια ταχεία απόφαση από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, για την ενεργοποίηση ή όχι της 25ης τροπολογίας, αφήνοντας, παράλληλα ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα διαδικασία παραπομπής του Τραμπ με σκοπό την καθαίρεσή του. 

Αν ο Πενς δεν το πράξει, το Κογκρέσο «μπορεί να είναι έτοιμο να προχωρήσει σε διαδικασίες πρότασης μομφής», πρόσθεσε η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής.

Η Πελόζι χαρακτήρισε τον απερχόμενο πρόεδρο «φονικό» για τους Αμερικανούς και τη δημοκρατία των ΗΠΑ και «τρομοκράτες» τους εισβολείς στο Καπιτώλιο. 

Δήλωσε επίσης ότι η αποπομπή του Τραμπ από την προεδρία είναι μια «επείγουσα ανάγκη υψίστης σημασίας», κατηγορώντας τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο και τους υποστηρικτές του για συμμετοχή σε ένα «αποτυχημένο πραξικόπημα».


Ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία ζήτησε σήμερα από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να προσφύγει στην 25η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος προκειμένου να απομακρυνθεί άμεσα από το αξίωμά του ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι αν δεν το πράξει, τότε το Κογκρέσο πρέπει να ξεκινήσει μια διαδικασία παραπομπής του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα με σκοπό την καθαίρεσή του.

«Αυτό που συνέβη χθες στο αμερικανικό Καπιτώλιο ήταν μια ανταρσία εναντίον των ΗΠΑ, που υποκινήθηκε από τον πρόεδρο», δήλωσε ο Σούμερ σε ανακοίνωσή του.

«Αν ο αντιπρόεδρος και το υπουργικό συμβούλιο αρνηθούν να σηκώσουν ανάστημα, το Κογκρέσο πρέπει να ξανασυνεδριάσει για να ασκήσει πρόταση μομφής κατά του προέδρου», πρόσθεσε.


Την ίδια ώρα, Δημοκρατικοί βουλευτές καταρτίζουν κατηγορητήριο για πρόταση μομφής κατά του Τραμπ με σκοπό την απομάκρυνσή του.

«Διανέμονται άρθρα κατηγορίας που ετοιμάσαμε ο βουλευτής Τεντ Λιου, ο βουλευτής Ράσκιν και εγώ για να απομακρύνουμε από το αξίωμα τον πρόεδρο, έπειτα από την χθεσινή επίθεση στο αμερικανικό Καπιτώλιο», είπε ο Σίσιλιν.

Επιπλέον, σε δήλωση κατά του Τραμπ προέβη και ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής, Άνταμ Κίνζιγκερ. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο πρόεδρος έχει χάσει την επαφή, όχι μόνο με τα καθήκοντά ή ακόμη και με τον όρκο του, αλλά και με την ίδια την πραγματικότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο Twitter.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να στηρίξει μια διαδικασία παραπομπής του Τραμπ στο Κογκρέσο με σκοπό την καθαίρεσή του.


 Ο οικονομικός σύνδεσμος National Association of Manufactures, που εκπροσωπεί 14.000 επιχειρήσεις, μεταξύ αυτών και μεγαθήρια όπως την Exxon Mobil, Pfizer και Toyota, παρότρυνε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να κάνει σκέψεις προς την κατεύθυνση καθαίρεσης του προέδρου. Ο επικεφαλής του συνδέσμου Τζέι Τίμονς υπογράμμισε ότι ο Τραμπ υποκίνησε τη βία για να παραμείνει στην εξουσία. “Κάθε εκλεγμένος εκπρόσωπος του έθνους που υποστηρίζει κάτι τέτοιο, παραβιάζει τον όρκο που έδωσε να υπερασπιστεί το Σύνταγμα. Ο αντιπρόεδρος Πενς καλό θα ήταν να εξετάσει σοβαρά μαζί με το υπουργικό συμβούλιο την εκκίνηση τέτοιας διαδικασίας στη βάση της συμπληρωματικής 25ης τροποποίησης του Συντάγματος για να διασώσει τη δημοκρατία”.


Η τροποιήση αυτή  συμπεριελήφθη στο Σύνταγμα το 1967 έπειτα από τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι και ρυθμίζει πτυχές πρόωρης διαδοχής ενός προέδρου. Ορίζει ότι ο αντιπρόεδρος μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντα του προέδρου, όταν αυτός δεν είναι σε θέση να τα ασκήσει, πχ. σε περίπτωση ασθένειας, παραίτησης, καθαίρεσης ή θανάτου του, αλλά κι αυτό είναι σημαντικό, όταν δεν είναι σε θέση διαρκώς ή προσωρινά να τα ασκήσει. Το αίτημα για καθαίρεση του Τραμπ πηγάζει συγκεκριμένα από την παράγραφο 4 του άρθρου που ρυθμίζει τη διαδικασία μεταφοράς των αρμοδιοτήτων σε περίπτωση που ο πρόεδρος δεν μπορεί ο ίδιος να το κάνει, επειδή για παράδειγμα βρίσκεται σε κώμα ή δεν θέλει να το κάνει, επειδή βρίσκεται υπό την επήρεια ψυχικής νόσου.


Ο αντιπρόεδρος με τη πλειοψηφία του υπουργικού συμβουλίου ή ενός άλλου οργάνου που ορίζει το Κογκρέσο μπορεί εγγράφως να δηλώσει ότι ο πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ασκήσει πλέον τα καθήκοντά του. Βεβαίως ο πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ενστάσεις και σε αυτήν την περίπτωση η διαδικασία θα είναι χρονοβόρα διότι το Κογκρέσο θα πρέπει σε μερικές εβδομάδες, με πλειοψηφία 2/3 να επιβεβαιώσει την ανικανότητα άσκησης των καθηκόντων από τον πρόεδρο. Μια τέτοια διαδικασία δεν έχει προηγούμενο γιατί η παράγραφος 4 δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι τώρα.


Σύμφωνα με τον συνταγματολόγο Φρανκ Μπόουμαν από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι, εκτός του ό,τι ο αντιπρόεδρος Πενς θα είχε αντιρρήσεις, η παράγραφος αυτή αφορά κυρίως σε πράξεις εσχάτης προδοσίας, διαφθοράς και εγκλημάτων, κάτι που δεν μπορεί να καταλογιστεί στον Τραμπ.

Διαδικασία καθαίρεσης (Impeachment)


Αντίθετα ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί ότι περισσότερες πιθανότητες θα είχε η διαδικασία καθαίρεσης (Impeachement) του Ντόναλντ Τραμπ. Αξίζει να θυμίσουμε ότι μια τέτοια διαδικασία είχε ξεκινήσειτον Δεκέμβριο του 2019, όταν οι Δημοκρατικοί της Βουλής των Αντιπροσώπων με την προτροπή της προέδρου της Νάνσι Πελόζι, κατηγόρησαν επίσημα τον Αμερικανό πρόεδρο για κατάχρηση εξουσίας και παρεμπόδιση της δικαιοσύνης στις ανακρίσεις για το λεγόμενο ουκρανικό σκάνδαλο. Ο πρόεδρος Τραμπ φέρεται ότι είχε ασκήσει πιέσεις με μοχλό οικονομική βοήθεια πολλών εκατομμυρίων στον Ουκρανό ομόλογό του Βολόντιμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, τότε υποψηφίου για το χρίσμα των Δημοκρατικών. Η διαδικασία είχε προχωρήσει αρκετά, αλλά τον Φεβρουάριο του 2020 οι Ρεπουμπλικανικοί με την πλειοψηφία τους στη Γερουσία την σταμάτησαν.


Θεωρητικά θα μπορούσε και πάλι να δρομολογηθεί μια παρόμοια διαδικασία αφού δεν χρειάζεται παρά απόφαση με απλή πλειοψηφία στη Βουλής των Αντιπροσώπων. Στη Γερουσία ωστόσο για την οριστική καταδίκη του προέδρου θα χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία.

Κατά τον συνταγματολόγο Φρανκ Μπόουμαν θα μπορούσε να καταλογιστεί στον Τραμπ απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης ή ακόμη μια πιο γενικά διατυπωμένη κατηγορία παραβίασης του


Συντάγματος ή αθέτησης του όρκου του. Όλη η διαδικασία θα μπορούσε να ολοκληρωθεί μέσα σε 24 ώρες. “Θα μπορούσε δηλαδή μέχρι το μεσημέρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να ασκηθεί μια από τις κατηγορίες και στη συνέχεια να πήγαινε το κείμενο, μέσω των διαδρόμων της ροτόντας του Καπιτωλίου, στη Γερουσία για να οριστεί ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας αύριο κιόλας το μεσημέρι” λέει ο Μπόουμαν. Όλα αυτά όμως εξαρτώνται από το σε πιο βαθμό υπάρχει ο χρόνος και κυρίως η πολιτική βούληση λίγες ημέρες πριν τον ορκωμοσία Μπάιντεν.ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια