Τελικά τι νέο έφερε ο Ανασχηματισμός αυτός της Κυβέρνησης;

Ο ανασχηματισμός της Κυβέρνησης της ΝΔ τελικά ήταν μία από τα ίδια. Μπρος ολοταχώς πίσω. Με έναν ακόμη πιο σκληρό πυρήνα δεξιών στελεχών, η Κυβέρνηση της ΝΔ αναδεικνύει τον τρόπο άσκησης της Δεξιάς Διακυβέρνησης.

Όταν σχηματίζεται Κυβέρνηση 60 ατόμων- τη στιγμή που η Γερμανία αριθμεί μόλις 16 και η Γαλλία 32 μέλη-,  όταν υπουργοί σε κομβικά χαρτοφυλάκια μένουν αμετακίνητοι,  όταν μια κυβέρνηση είναι προσωποκεντρική γύρω από το πρόσωπο του Πρωθυπουργού, όταν τα πάντα εκτελούνται με εντολές από το Μαξίμου, όλα αυτά είναι δείγμα κακής διακυβέρνησης.

 

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη γυρνά την ελληνική κοινωνία πολλά χρόνια πίσω.  Με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, δεν κρύβονται οι αρχικές προθέσεις της.

 

Αποδείχθηκε πόσο απογοητευτικός ήταν ο ανασχηματισμός και στο θέμα της ισότητας των φύλων. Η αναβάθμιση της μέχρι πρότινος Γενικής Γραμματέα Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, κ. Μαρίας Συρεγγέλα, σε Υφυπουργό Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, απέδειξε πως η πολιτική ισότητας των φύλων εξαφανίζεται από την πολιτική ατζέντα της ΝΔ, αφού παραμένει σε επίπεδο Γενικής Γραμματείας, ενώ αναβαθμίζεται σε υφυπουργείο "η οικογένεια", η οποία συνδέεται σε επίπεδο «δημογραφικής πολιτικής», για να μην μας αφήσει κανένα ενδοιασμό περί  συντηρητικότερης κατεύθυνσης της.

 

Αποδείχθηκε πόσο φαιδρός ήταν ο ανασχηματισμός όταν, όλα τα  site ασχολούνται με την υπουργοποίηση  του πρώτου ανοιχτά γκέι άνδρα, του κου Νικόλα Γιατρομανωλάκη. Ας είμαστε δίκαιοι. Πράγματι σε συμβολικό επίπεδο είναι μια ιδιαίτερη σημαντική κίνηση. Μπορεί να είναι ο πρώτος, αλλά ας μην είναι ο τελευταίος.

Όμως μη λησμονούμε κάτι. Ο ανασχηματισμός της ΝΔ μπορεί να ενισχύθηκε με νέα πρόσωπα, δεν αλλοίωσε όμως σε καμία περίπτωση την αρχική συνταγή. Δεν μετέβαλε τη σχέση που υπάρχει εντός της ανάμεσα σε κοινοβουλευτικούς και τεχνοκράτες, σε ανθρώπους που έρχονται από την ΝΔ αλλά και από δυνάμεις του κέντρου. Δεν θέλει ερώτημα προς τα πού γέρνει η πλάστιγγα.

Έχουμε να κάνουμε με μια Κυβέρνηση που κλείνει ερμητικά τα μάτια προς την κεντροαριστερά, που δεν αναλαμβάνει  καμία απολύτως νομοθετική πρωτοβουλία για ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, είτε αφορά στον γάμο, στην τεκνοθεσία, στην  Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου, ακόμη και σε θέματα επιμέλειας τέκνων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, ενώ επίκειται νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια.

Έχουμε να κάνουμε με Κυβέρνηση, που απαξιώνει τις κοινωνικές κατακτήσεις των γυναικών διατηρώντας τη χώρα  στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ, ως προς τα ζητήματα ισότητας.

Στη σημερινή Ελλάδα δυστυχώς καρκινοβατούν ακόμα χιλιάδες στερεότυπα και πολλές φορές με την σφραγίδα των εκάστοτε κυβερνήσεων. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται καλό είναι να έχουν ως στίγμα την αλληλεγγύη και να αναδεικνύουν τις κοινωνικές ανισότητες, κόντρα στην υπεροψία και την ψευδοανωτερότητα της εξουσίας.

Ας μιλήσουμε  για ειλικρινείς και  ορατές προοδευτικές πολιτικές, αν θέλουμε να έχουμε ανοιχτές παραδοχές ομοφυλοφιλίας όχι μόνο από έναν, αλλά από όλους τους ομοφυλόφιλους πολιτικούς που βρίσκονται εντός Βουλής.

Ας προάξουμε την ισότητα στα βουλευτικά έδρανα, αν θέλουμε να μην υποβαθμιστεί άλλο η Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

Ας γίνουν πιο ορατές οι πολιτικές ανανέωσης και εκσυγχρονισμού, για μην κρύβονται στην «ντουλάπα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ