Τα Φώτα και το σκοτάδιΗ ανακοίνωση ήταν σαφής: «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, κατόπιν διαλογικής συζητήσεως, αποφάσισε ομόφωνα ότι δεν συναινεί στα νέα κυβερνητικά μέτρα ως προς τη λειτουργία των ιερών ναών». Τι σημαίνει στην πράξη αυτή η απόφαση; Ότι η ιεραρχία της Εκκλησίας δίνει εντολή στους ιερείς να αγνοήσουν τα υγειονομικά μέτρα και να ανοίξουν ανήμερα τα Φώτα τους ναούς για να υποδεχθούν τους πιστούς, να διανείμουν το «αγιασμένο» νερό κλπ.


Προφανώς στην λήψη αυτής της απόφασης συναίνεσε και ο αρχιεπίσκοπος που πρόσφατα εξήλθε από τον Ευαγγελισμό, μετά από ένα δεκαήμερο νοσηλείας λόγω κορωνοϊού. Συναίνεσαν επίσης και όλοι οι ιεράρχες, αδιαφορώντας για τους θανάτους συνοδιτών μητροπολιτών και άλλων ιερωμένων αλλά, κυρίως, αδιαφορώντας για τα χιλιάδες θύματα και κρούσματα της πανδημίας. Αποδεικνύεται ότι οι ιερωμένοι που απαίτησαν από τους πιστούς να τηρούν τα μέτρα και τους νόμους μέσα στους ναούς, δεν ήταν παρά φωτεινές εξαιρέσεις.


Με την απόφασή αυτή, οι ιεραρχία φαίνεται να δηλώνει την πλήρη περιφρόνησή της, όχι μόνο προς την ελληνική πολιτεία και τους νόμους αλλά και προς τον δικό της ποιμαντικό ρόλο. Περισσότερο από τον κίνδυνο για τη ζωή των ανθρώπων φαίνεται να την  ανησυχούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι η πανδημία θα έχει αρνητικές συνέπειες στο θρησκευτικό συναίσθημα των πολιτών. Πρόκειται για μια προκλητική απόφαση που υπερβαίνει τις δικαιοδοσίες και τα καθήκοντά της.


Αναφερόμενος στη σύγκρουση με την Εκκλησία για την αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, ο Κώστας Σημίτης είχε δηλώσει: «το διακύβευμα της σύγκρουσης δεν είναι οι ταυτότητες αλλά η απάντηση στο ερώτημα ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα». Ο Σημίτης, με την αποφασιστική στάση του, έδωσε τότε στο ερώτημα αυτό ξεκάθαρη απάντηση. Το ίδιο ερώτημα, με άλλο τρόπο και σε άλλες συνθήκες τίθεται και σήμερα. Εναπόκειται στον σημερινό πρωθυπουργό να δώσει άμεσα τη δική του απάντηση.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ