Το στοίχημα του εμβολίουΜπορεί η ώρα του εμβολίου πλησιάζει αλλά οι κίνδυνοι από τις παρενέργειες της πανδημίας εξακολουθούν να απειλούν την προοπτική ταχείας εξόδου από την υγειονομική κρίση. Κίνδυνοι που παίρνουν διαφορετικές μορφές καθώς ο λαϊκισμός και οι πολιτικές σκοπιμότητες δείχνουν να έχουν επιστρέψει ήδη στην «κανονικότητα».


Ο πρώτος κίνδυνος προέρχεται από τον εφησυχασμό και τη χαλάρωση που μπορεί να καλλιεργηθούν από τη στιγμή που βρέθηκαν και ζήτησαν έγκριση αξιόπιστα εμβόλια, απ? ό,τι αποδεικνύεται από τις κλινικές δοκιμές. Σαν να μην καταλαβαίνουν μερικοί ότι θα μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα αρκετών μηνών από την αδειοδότηση ενός εμβολίου ως την επίτευξη της συλλογικής ανοσίας του πληθυσμού. Ή ακόμα, σαν να μην συνειδητοποιούν ότι το εμβόλιο δεν θα  βοηθήσει όσους τυχόν θα έχουν προσβληθεί από τον ιό πριν εμβολιασθούν.


Ο δεύτερος κίνδυνος προέρχεται από τους λεγόμενους «αρνητές του εμβολίου» που ανήκουν σε διαφορετικές κατηγορίες πολιτών. Στην πρώτη ανήκουν οι φυσικοί συνεχιστές της κατηγορίας των αρνητών του κορωνοϊού που δεν πτοήθηκαν ούτε από τις δραματικές εικόνες και ιστορίες στις ΜΕΘ, ακόμα κι όταν οι εικόνες αυτές διέσχισαν την Αδριατική και ήρθαν στα μέρη μας. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν οι αρνητές κάθε εμβολίου για λόγους παραϊατρικούς, θρησκευτικούς, προληπτικούς ή και άγνοιας του μεγάλου κινδύνου που παραμονεύει. Και υπάρχει βέβαια και η μεγάλη κατηγορία των συνωμοσιολόγων, των οπαδών των εξωγήινων θεωριών και των κάθε λογής ψεκασμένων.


Ο τρίτος κίνδυνος που παίρνει το τελευταίο διάστημα ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις είναι η εργαλειοποίηση του κορωνοϊού για χάρη μικροκομματικών επιδιώξεων. Η διαμάχη αυτή μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ακόμα και για θέματα που άπτονται καθαρά επιστημονικών ειδικοτήτων, δεν καταστρέφει μόνον το μέτωπο της πολύτιμης σε περιόδους κρίσης συναίνεσης αλλά κλονίζει και την εμπιστοσύνη των πολιτών για τα μέτρα και την ανάγκη τήρησής τους.


Σε μερικές χώρες, σημερινοί και προηγούμενοι ηγέτες από διαφορετικές πολιτικές και ιδεολογικές παρατάξεις πήραν ήδη την πρωτοβουλία να ανακοινώσουν τον ταυτόχρονο παραδειγματικό εμβολιασμό τους ως μια ένδειξη εμπιστοσύνης προς τα κορυφαία αυτά επιστημονικά επιτεύγματα σε μια δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή. Είναι μια πρωτοβουλία που θα πρέπει να πάρουν και στη χώρα μας ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων εμβολιαζόμενοι συμβολικά πρώτοι, όταν έρθει η στιγμή.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ