Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καλεί σε διάλογο με την ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο.

«Αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τηρήσει τις υποσχέσεις της, να μην μεροληπτεί σε βάρος μας ή τουλάχιστον να μην γίνει ένα εργαλείο για τη δημιουργία εχθροτήτων εναντίον της χώρας μας», είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια παρέμβασής του, μέσω βιντεοδιάσκεψης, στο συνέδριο του κόμματός του AKP.

«Δεν βλέπουμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε παρά στην Ευρώπη. Σκοπεύουμε να χτίσουμε το μέλλον μας μαζί με την Ευρώπη», διαβεβαίωσε.

«Θέλουμε μια ισχυρότερη συνεργασία με τους φίλους και συμμάχους μας», τόνισε ο ίδιος.

«Πιστεύουμε ότι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με οποιαδήποτε χώρα ή θεσμό που δεν μπορεί να διευθετηθεί μέσω της πολιτικής, της διπλωματίας και του διαλόγου», σημείωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Στην ίδια ομιλία, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Τουρκία θα ήθελε να «χρησιμοποιήσει ενεργά τις παλιές και στενές σχέσεις συμμαχίας με τις ΗΠΑ για να βρεθεί μια λύση στα περιφερειακά και διεθνή προβλήματα».


Καλίν: Η Άγκυρα είναι έτοιμη για διερευνητικές


Την ετοιμότητα της Άγκυρας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα, αλλά και την ανάγκη για νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε σε συναντήσεις που είχε χθες στη βελγική πρωτεύουσα ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη Σύνοδο Κορυφής στις 10-11 Δεκεμβρίου, στην ατζέντα της οποίας βρίσκονται οι ευρωτουρκικές σχέσεις, στη βάση των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 1-2 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o κ. Καλίν είχε ξεχωριστές συναντήσεις με την Μάριεμ Βαν ντεν Χέιβελ, τη βασική σύμβουλο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, τον Μπιορν Ζάιμπερτ, επικεφαλής του επιτελείου της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και με τη γενική γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, Χέλγκα Σμιντ. Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας – σύμφωνα πάντα με το τουρκικό πρακτορείο – δήλωσε στους συνομιλητές του ότι η ένταξη στην Ε.Ε. είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Τουρκία και ότι οι ηγέτες του μπλοκ πρέπει, αντίστοιχα, να προσεγγίσουν με στρατηγική ματιά τις σχέσεις των δύο πλευρών, αφήνοντας στην άκρη ιδεολογικές και πολιτικές προκαταλήψεις. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, οι εξελίξεις στη Λιβύη, στη Συρία και στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019