Συνέχειες και ασυνέχειες από την εκλογή Μπάιντεν

Πηγή: Τα Νέα

 

"Στην συνήθη καθημερινή γλώσσα όταν λέμε ότι μία διαδικασία εξελίσσεται "συνεχώς" εννοούμε ότι αυτή εξελίσσεται χωρίς διακοπή και χωρίς απότομες μεταβολές."

Καθηγητής Γεώργιος Ν.Μπροδήμας- Η Συνέχεια Συνάρτησης


 Από τα μέχρι τώρα δεδομένα κάποιες χώρες θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες στην συνέχιση πολιτικής τους. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της υπερδύναμης εκφράζει την αμερικανική διοίκηση, η οποία καταστρώνει μακροχρόνια σχέδια για κάθε πτυχή της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας. Ο νυν Πρόεδρος ακολουθούσε την πολιτική αυτή, ενώ κατακεραύνωνε δημόσια την ??γραφειοκρατία της Ουάσιγκτον??, παράλληλα είχε μια προσωπική πολιτική με ηγέτες . Πολλοί είχαν καταγγείλει ότι ενώ είναι σωστή η προσωπική επαφή των ηγετών, το ??κόκκινο τηλέφωνο??, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρχε η υποψία για συναλλαγές που περιείχαν και στοιχεία απτόμενα των προσωπικών συμφερόντων του. Όπως για παράδειγμα η ??συναλλαγή?? με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας ή με την Ρωσία. Οι έρευνες δεν μπόρεσαν να βρουν αποδεικτικά στοιχεία. Αντίθετα, έδωσα αφορμές για παρεμβάσεις σε ανεξάρτητες  αρχές από τον Πρόεδρο  σε έκταση που θύμισε Νίξον την εποχή του Γουότεργκειτ. Ας αρχίσουμε με την γειτονιά μας.

Πολωνία. Οι σχέσεις τις ΗΠΑ είναι και θα παραμείνουν  πολύ στενές. Δύσκολα μπορούμε να φανταστούμε άμεση παρέμβαση από τον καθολικό κ. Μπάιντεν για τις παραβιάσεις του ??Κράτους Δικαίου?? που έχει διαπιστώσει η Ε.Ε. Έμεσα μόνο, η ιδεολογία του νέου Προέδρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την Δικαιοσύνη, θα υποχρεώσει την σημερινή κυβέρνηση να βρει τρόπο απεμπλοκής της από την διαμάχη με την Ένωση που θα πλήξει την οικονομία της .

Ουγγαρία. Το σκληρός καρύδι της Ένωσης θα έχει δυσκολίες με την ιδεολογία ανελεύθερης δημοκρατίας. Κυρίως όμως οι δεσμοί του κ. Ορμπάν  με την Ρωσία, τον  βάζουν στο στόχαστρο των Αμερικανικών υπηρεσιών, ενώ η Ε.Ε. φαίνεται αποφασισμένη να τον σπρώξει στην  ??Έξοδο??.

Μ. Βρετανία. Η αναστάτωση που προκάλεσαν οι παραιτήσεις των δυο βασικών  μελών του στενού περιβάλλοντος του Τζόνσον δεν φαίνεται να επηρεάζουν την επιλογή του να καταγτραφεί με μελανά γράμματα στη Ιστορία της χώρας του, Όμως είναι ξεκάθαρο ότι ο κ.  Μπάιντεν δεν θα δεχτεί να  τεθεί σε δοκιμασία η ειρήνη που έχει επιτευχθεί με την Συμφωνία ειρήνευσης Β. Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας. Η πίεση είναι ήδη αφόρητη με απειλή το πάγωμα των διαπραγματεύσεων εμπορικής συμφωνίας μεταξύ των δυο κρατών.

Τουρκία. Είναι σαφές ότι παρά την πρόθεση των ΗΠΑ να την κρατήσουν στο ΝΑΤΟ και να την απομακρύνουν από την Ρωσία -S 400- οι επιλογές του κ. Ερντογάν είναι δύσκολες. Θα υποχρεωθεί να αναθεωρήσει  την στρατηγική του για κυριαρχία στο Σουνιτικό τόξο  και τις φιλοδοξίες του για την ??γαλάζια πατρίδα??. Ο Λευκός Οίκος δεν θα ??κλείνει?? τα μάτια στην απειλές που άπτονται της ασφάλειας των  ΗΠΑ. 

Ρωσία. Ο κ. Πούτιν είναι ο μόνος ηγέτης από τους μεγάλους που δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη τον Μπάιτεν. Γνωρίζει, ότι θα είναι ο κύριος στόχος των ΗΠΑ. Παρά τις επιτυχίες που είχε στο πεδίο της μάχης, θα υποστεί σοβαρότερες  κυρώσεις για μια σειρά από ανοιχτά ζητήματα, και απειλές στα θέματα ενέργειας. Η ΄΄ασυνέχεια΄΄ όμως δεν φαίνεται να είναι επιλογή της.

Τέλος η Κίνα βαδίζει σταθερά τον δρόμο της για επικυριαρχία στον χώρο της σύγχρονης τεχνολογίας και στην διεύρυνση των εμπορικών σχέσεων με τις χώρες της Ασίας.

Πολλοί ηγέτες στο κόσμο αισθάνονται την απειλή που προκαλεί η ??ασυνέχεια?? στην πολιτική τους επιβίωση. ??Λίγοι όμως είναι διατεθειμένοι να ??αυτοχειριασθούν?? πολιτικά επιμένοντας σε πολιτικές αντίθετες στις προτεραιότητες του νέου Προέδρου??, επισημαίνει ο Guardian. Αυτό ισχύει όμως και για χώρες που νομίζουν ότι έχουν όλα τα δίκαια με το μέρος τους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ