Κύπρος: Ο Ερσίν Τατάρ νικητής των εκλογών στα κατεχόμενα - Χαιρετίζει η Τουρκία

Ο Ερσίν Τατάρ είναι ο νέος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων.  Ο κος Τατάρ έλαβε ποσοστό 51.74% έναντι 48.26% του Μουσταφά Ακιντζί. Η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν με το 100% των εκλογικών τμημάτων να έχουν καταμετρηθεί.


Ο Ερσίν Τατάρ είχε και έχει την εύνοια της Άγκυρας, η οποία μέσω της λεγόμενης πρεσβείας της στα κατεχόμενα και εκμεταλλευόμενη την οικονομική εξάρτηση των τουρκοκυπρίων από την ίδια, τον βοηθησε  με κάθε τρόπο στην ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Από την άλλη, ο Μουσταφά Ακιντζί ήλθε σε ανοικτή ρήξη με την  Τουρκία, αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, υποστηρίζοντας την όσο το δυνατό λιγότερη εξάρτηση της τουρκοκυπριακής κοινότητας από την Άγκυρα.


Tη νίκη του εκλεκτού της Ερσίν Τατάρ, χαιρέτισε η Άγκυρα, αναφέροντας ότι θα υπερασπιστεί μαζί του τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο.


«Χαιρετίζουμε θερμά τον νικητή των προεδρικών εκλογών Ερσίν Τατάρ. Θα εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε την ευημερία, την ανάπτυξη και την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων. Θα υπερασπιστούμε μαζί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα της “Βόρειας Κύπρου” (όπως αποκαλεί η Τουρκία τα κατεχόμενα) στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019