Άν. Διαμαντοπούλου: Η Ελλάδα για πρώτη φορά υποψήφια για επικεφαλής σε τόσο μεγάλο οργανισμό

«Δύσκολη ιστορία διαπραγματεύσεων ξεκινά και από πλευράς κυβέρνησης» με την υποψηφιότητα της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας δήλωσε η Άννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ και χαρακτήρισε τον ΟΟΣΑ «διεθνή οργανισμό μεταρρυθμίσεων», που υποστηρίζει 37 δυτικού τύπου δημοκρατίες, μεταξύ αυτών 22 ευρωπαϊκές.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για «υπερκομματική προσωπικότητα και επιλογή με βάση το βιογραφικό και την αξιοκρατική προσέγγιση», τόνισε η Άννα Διαμαντοπούλου μιλώντας για την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι υποψήφια για το τιμόνι του ΟΟΣΑ.

«Σε διεθνές επίπεδο οι συμμαχίες είναι πιο δύσκολες», εκτιμά και υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο θα γίνει η τελική επιλογή μεταξύ των υποψηφίων που περνούν από ακροάσεις «με τον έναν γύρο πίσω από τον άλλον και τους 37 να απορρίπτουν ή να ψηφίζουν». Αν τα πράγματα πάνε καλά όλοι θα είναι χαρούμενοι, διαφορετικά η Ελλάδα θα έχει κάνει μια παρουσία στο διεθνη στίβο, πρόσθεσε.

«Χρειάζεται εμπειρία σε διεθνείς οργανισμούς, πολιτική εμπειρία, παίζουν ρόλο οι κυβερνητικές συμμαχίες και οι αντιπάθειες», αλλά πρόκειται για κίνηση μεγάλης εξωστρέφειας, από αξιόπιστη χώρα που έχει την ιστορία και μπορεί να προσφέρει γιατί έρχεται από πολύ μακριά.


«Η Ελλάδα ξεκίνησε αναπτυσσόμενη και σε 50 χρόνια έγινε ανεπτυγμένη»


Μπορούμε να μεταφέρουμε την εμπειρία μας σε διεθνές επίπεδο», λέει.

«Είμαστε χώρα με ιδιαίτερα προβλήματα, με τα σύνορα, με το θέμα της Τουρκίας, το Κυπριακό, τη χρεοκοπία, συνεχώς έπρεπε να διαπραγματεύεται βάζοντας πίσω τις δικές της φιλοδοξίες. Έδειξε μεγάλη ανθεκτικότητα στους δημοκρατικούς θεσμούς. Αυτά που συνέβησαν θα μπορούσαν σε άλλη χώρα να διαλύσουν τη δημοκρατία. Αυτά που συμβαίνουν με τη Χρυσή Αυγή, δείχνουν ότι οι θεσμοί μας ήταν ανθεκτικοί», επισημαίνει.


Σε ερώτηση για «την ανάρτηση Λοβέρδου, την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ και τη δήλωση Γεννηματά ότι η Διαμαντοπούλου έχει φύγει 7 χρόνια από το ΠΑΣΟΚ», η πρώην Επίτροπος της ΕΕ απάντησε ότι έχοντας αρκετά χρόνια εκτός κομματικού συστήματος κατανοεί «την κομματική κουζίνα αντιδράσεων αλλά θα γίνει μια εθνική προσπάθεια».

Το ΚΙΝΑΛ ευχήθηκε καλή επιτυχία και ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δήλωση που αφορούσε τα εσωτερικά του όχι τον ΟΟΣΑ. Δεν γίνεται να τα βλέπουμε όλα από το κομματικό πρίσμα», σημείωσε, τέλος.


Με άρθρο της στα «Νέα» η Άννα Διαμαντοπούλου εξηγεί γιατί αποδέχθηκε την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να διεκδικήσει την ηγεσία του ΟΟΣΑ και να εκλεγεί στη θέση του Άνχελ Γκουρία.

«Ο ρόλος των διεθνών οργανισμών σε αυτή τη μεταβατική και ταραχώδη φάση της ιστορίας, με τις γεωπολιτικές αλλαγές, την ψηφιακή επανάσταση και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις, είναι καθοριστικός και επιδραστικός για έναν συντονισμένο και καλύτερο κόσμο. Κι εμείς, πιστεύω έχουμε όλα τα εφόδια να πλοηγήσουμε με επιτυχία έναν μεγάλο διεθνή οργανισμό, όπως ο ΟΟΣΑ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Η Ελλάδα σήμερα, μετά από τη σκληρή δοκιμασία της τελευταίας μεγάλης οικονομικής κρίσης, ανέκαμψε και απέδειξε την ανθεκτικότητα των δημοκρατικών θεσμών της και τη συνοχή της κοινωνίας της. Η στάση της αυτή αναγνωρίζεται και ανοίγει ευκαιρίες. Τώρα καλείται να αναπτύξει τις δυνατότητές της για μια θαρραλέα και εποικοδομητική εξωστρέφεια.


Αντιδράσεις


Αμέσως μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Διαμαντοπούλου και τα θετικά λόγια από το ΚΙΝΑΛ, ένα σχόλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ για την «συγκυβέρνηση de facto του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ», προκάλεσε την αντίδραση της Χαρ. Τρικούπη που έκανε λόγο για προβοκάτσια. Η αντιπαράθεση ξεκίνησε με μία ανάρτηση του Ανδρέα Λοβέρδου   που ανλεφερε: 

«Η Άννα προτείνεται από τον Κυριάκο για ΓΓ του Ο.Ο.Σ.Α. Τελικά συγκυβερνάμε με τη ΝΔ αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέρουμε».

Όταν ρωτήθηκε για το σχόλιο του κ. Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή την υποψηφιότητα της κ. Άννας Διαμαντοπούλου, που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης για τη θέση του γγ του ΟΟΣΑ, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής  μιλώντας στην ΕΡΤ το υποβάθμισε λέγοντας ότι επρόκειτο για αστείο.

 «Η Άννα Διαμαντοπούλου - πρόσθεσε η κ. Γεννημτά- γνωρίζει το Πανελλήνιο, ότι έχει αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ από το 2013, εδώ και 7,5 χρόνια με προσωπική της απόφαση και έκανε νέο κόμμα, στο οποίο νέο κόμμα που λεγόταν «Ώρα αποφάσεων» , ήταν μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση. Προφανώς οι άνθρωποι ήρθε η ώρα να πάρουν τις αποφάσεις τους. Δεν θα τις κρίνω εγώ» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια