Φ. Γεννηματά: Υπάρχει κατακόκκινη γραμμή για Oruc Reis

Την ανησυχία της για το γεγονός ότι η συνεχής και κλιμακούμενη προκλητικότητα της Τουρκίας, με την έξοδο του Ορούτς Ρέις ξανά και την πρόσφατη Navtex που εξέδωσε, δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής, που πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο, εξέφρασε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.


Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Γεννηματά ανέφερε πως η μόνη λύση για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι να ασκήσει βέτο στην ΕΕ, άλλη διέξοδος δεν υπάρχει. «Αφού επέλεξε να μη συγκαλεί Συμβούλιο Αρχηγών και να χειρίζεται το θέμα μόνος του, πρέπει να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα, πλέον, δεν αστειεύεται» τόνισε.

Επιπλέον, υπογράμμισε πως «υπάρχει μία κατακόκκινη γραμμή, το Ορούτς Ρέις δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια. Αυτήν την εντολή πρέπει να δώσει ο κ. Μητσοτάκης στους αρχηγούς των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτοί ξέρουν τι θα κάνουν».

Επιπλέον η κ. Γεννηματά επέκρινε τη στάση της Ε.Ε λέγοντας ότι «είναι αδιανόητο η Ε.Ε να πουλάει οπλικά συστήματα στην Τουρκία, που μάλιστα μπορεί να αλλάξουν το status quo στην περιοχή. Αυτό πρέπει να σταματήσει άμεσα με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού»  Όπως τόνισε ο κ. Γεννηματά «Θα έπρεπε η ελληνική κυβέρνηση μέχρι σήμερα, να έχει κλείσει τα ζητήματα αυτά και στην Ε.Ε να έχουν επιτέλους κατανοήσει ότι η Τουρκία έχει αλλάξει στρατηγική, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι στην Ε.Ε» είπε και υπογράμμισε πως «η Τουρκία έχει αφήσει στην άκρη της ευρωπαϊκή  της προοπτική και πλέον ασχολείται με το πώς θα γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη, παρουσιάζεται μάλιστα ως ο προστάτης των μουσουλμάνων στην περιοχή, μία δύναμη που θέλει να συζητά με όλους τους ισχυρούς της γης με τους δικούς της όρους κι αυτό απειλεί την ασφάλεια και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.»

«Είναι φανερό ότι οι κυρώσεις θα έπρεπε να έχουν αποφασιστεί«, τόνισε η κ. Γεννηματά για να ξέρει η Τουρκία με τι έχει να κάνει. Να ξέρει ότι απειλούνται θέματα που την ενδιαφέρουν σε σχέση με την οικονομία της, με την τελωνειακή ένωση, ότι δεν είναι όλα λυμένα.» και πρόσθεσε ότι «οι προκλήσεις στην Κύπρο δεν είναι άσχετες με αυτά που συμβαίνουν στη χώρα μας. Και είναι και συνέχεια του ότι πήγε στον ΟΗΕ ο πρωθυπουργός και δεν ανέφερε τη λέξη εισβολή, κατοχή για την Κύπρο. Συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στην Κύπρο από την πλευρά της Τουρκίας.»

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη