Σφοδρές διεθνείς αντιδράσεις για τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας- Εκνευρισμός στην Άγκυρα

Διευρύνονται οι αποδοκιμασίες του διεθνούς παράγοντα για τις κινήσεις της Αγκυρας στο πεδίο της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά το ιδιαίτερα αυστηρό μήνυμα των ΗΠΑ, μέσω του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών από τη Λευκωσία κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει τα «μπρος – πίσω», σημειώνοντας πως νέες έρευνες του «Ορουτς Ρέις» θα πλήξουν τις ευρωτουρκικές σχέσεις.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει με δριμύτητα την Άγκυρα

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου για την πραγματοποίηση ερευνητικών δραστηριοτήτων κοντά στην περιοχή του Καστελλόριζου, τονίζει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών. Όπως σημειώνεται στη δήλωση της εκπρόσωπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Ορτέιγκους, η Τουρκία ανεβάζει μονομερώς τις εντάσεις στην περιοχή και καθιστά  εσκεμμένα πιο δύσκολη την επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποδοκιμάζουν την ανακοίνωση που εξέδωσε η Τουρκία στις 11 Οκτωβρίου σχετικά με την ανανέωση της τουρκικής ερευνητικής δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε. 


Φραστικό επεισόδιο Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ΥΠΕΞ


ραστικό επεισόδιο είχε την Τρίτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και η Σουηδή ομόλογός του, Αν Λίντε, στο πλαίσιο της συνάντησής τους στην Άγκυρα.  

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, η τελευταία ζήτησε από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα της από τη Συρία και τόνισε ότι δεν πρέπει να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε έντονο ύφος τη ρώτησε «γιατί το λέει αυτό και ποιος της έδωσε εντολή να το κάνει» και γιατί δε μιλάει για τους Τουρκοκύπριους στην Κύπρο και τους υδρογονάνθρακες, προσθέτοντας ότι στηρίζει με τη στάση της το PKK.

Επίσης, o Tσαβούσογλου κατηγόρησε ουσιαστικά την Ε.Ε. για μεροληπτική στάση σε σειρά θεμάτων, μεταξύ των οποίων και τα ζητήματα της Ανατολικής Μεσογείου και την Κύπρου.ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια