"Η ηλιθιότητα της Δημοκρατίας" του Ιωσήφ Γκέμπελς και ο ρόλος του Φριτς Μπάουερ.

Πηγή: Το Βήμα

 

"..Ηλιθιότητα της Δημοκρατίας. Ένα από τα καλύτερα αστεία της δημοκρατίας παραμένει πάντα το γεγονός ότι πρόσφερε στους θανάσιμους εχθρούς της τα μέσα με τα οποία την κατέστρεψαν. Οι διωκόμενοι ηγέτες του Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος έγιναν βουλευτές, κι έτσι απέκτησαν βουλευτική ασυλία, επιδόματα.. ήταν έτσι προστατευμένοι από αστυνομική επέμβαση.. Μπορεί κάποιος να φτιάξει σπουδαίο κεφάλαιο από τη δημοκρατική ηλιθιότητα"..Ιωσήφ Γκέμπελς (??Η έλευση του Γ΄ Ράιχ?? του Richard Evans)


Η σκηνή στην τηλεόραση ήταν ανατριχιαστική. Πριν λίγες μέρες νεοοναζί βάδισαν αδίστακτα προς το Γερμανικό Ράιχσταγκ, κτίριο σύμβολο της Δημοκρατίας. Η πυρπόλησή του υπήρξε η αφορμή για την γενικευμένη επίθεση των ορδών του Χίτλερ κατά της δημοκρατίας και των θεσμών της. Με αφορμή αυτό το γεγονός θεώρησα  σκόπιμο να θυμηθούμε. Και καλύτερος τρόπος είναι να θυμίσουμε τον ρόλο ενός δικαστικού λειτουργού. Του Φριτς Μπάουερ.


Ο ιστορικός της ανόδου και της πτώσης του Ναζισμού Evans αναφέρει στο βιβλίο του τα λόγια του προπαγανδιστή Ιωσήφ σε άρθρο του τo 1935. Στο άρθρο υποστηρίζει ότι είναι αστείο να οι εχθροί του ναζισμού να διατυμπανίζουν ότι η Δημοκρατία έδωσε στον ναζισμό το "σκοινί για να την κρεμαστεί"- Λένιν. Και ότι οι εθνικοσοσιαλιστές βουλευτές απλά αξιοποίησαν τις οικονομικές δυνατότητες που παρέχει η "ηλίθια" Δημοκρατία σε όλους τους βουλευτές. ΄Όμως η πραγματικότητα δεν ήταν αυτή. 


Την κρίσιμη στιγμή λίγο πριν την ανάληψη της Καγκελαρίας από τους ναζί, τα τάγματα εφόδου είχαν εξαπολύσει τρομοκρατία  σε βάρος των εχθρών τους. Σοσιαλδημοκράτες, Κομμουνιστές, αλλά και μετριοπαθείς συντηρητικοί, καθολικοί κ.α βρέθηκαν ανυπεράσπιστοι στα κάτεργα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης ή σε τάφους.. Σε πολλές περιπτώσεις οι φαιοχίτωνες εκτελεστές οδηγήθηκαν  στο εδώλιο του κατηγορουμένου και αθωώθηκαν. Και βέβαια όταν ορκίστηκε καγκελάριος ο Χίτλερ γενικεύτηκε η ατιμωρησία των τραμπούκων από δικαστές και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας. Δεν άργησε η στιγμή που η, έστω και και κολοβή Δημοκρατία της Βαϊμάρης καταργήθηκε. Κι έτσι άνοιξε ο δρόμος για την φυσική εξόντωση των αντιπάλων φτάνοντας μέχρι την γενοκτονία του ολοκαυτώματος.


Την περίοδο της ναζιστικής εξουσίας, το σώμα των Γερμανών Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού εκκαθαρίστηκε,  συνεργάστηκε με τα SS και την Γκεστάπο.  Στα αχνάρια του διαβόητου από τις δίκες της Μόσχας Βισίνσκι, δεκάδες χιλιάδες Γερμανοί, με συνοπτικές δικαστικές διαδικασίες οδηγήθηκαν στο εκτελεστικό απόσπασμα… Η Δημοκρατία μετά τον πόλεμο τους διατήρησε στις θέσεις τους μέσα από την λογική των συμμάχων και του Αντενάουερ για συμφιλίωση. 


Όπως γνωρίζουμε από βιβλία και τρία φιλμ εποχής -το ένα πρόσφατο-ένας εισαγγελέας, ο Φριτς Μπάουερ, διορίστηκε μετά την πτώση του ναζισμού Γενικός Εισαγγελέας Φρανκφούρτης . Δουλειά του ήταν να συμβάλλει στην τιμωρία των ενόχων αρχιναζιστών στην δίκη της Νυρεμβέργης. Και ήταν αυτός που έσωσε την τιμή του Δικαστικού σώματος. 


Ισχυρός νομικός, μέλος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος από το 20 και Εβραίος, διώχθηκε νωρίς και αναγκάστηκε σε αυτοεξορία. Όταν με την απελευθέρωση επανήλθε στο δικαστικό σώμα συνάντησε εμπόδια και συχνά βραχυκυκλώθηκε από συναδέλφους του στο έργο του για την αποκάλυψη των ναζί.


Ο Μπάουερ  ξετυλίγει το κουβάρι φυσικών αυτουργών που μέχρι τότε είχαν μείνει στο απυρόβλητο από την Δικαιοσύνη. Και συνέβαλε στην δημιουργία ενός σύγχρονου και δημοκρατικού συστήματος δικαιοσύνης. Κυρίως όμως έδειξε στην νέα γενιά πώς οι πατεράδες της συμμετείχαν με τον ένα ή άλλο τρόπο στην ναζιστική θηριωδία. Να φανταστείτε, ότι είκοσι ολόκληρα χρόνια η κοινωνία δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και η αποκάλυψη δημιούργησε τεράστιο σοκ ιδίως στους νέους. Στόχος του δεν ήταν η εκδίκηση, αλλά η αφύπνιση μπροστά στον καθρέφτη


Τα εμπόδια δεν προέρχονταν μόνο από τους συναδέλφους του ή πολιτικούς. Πέρασαν χρόνια μέχρις ότου αποκτήσει την εμπιστοσύνη επιζώντων του ολοκαυτώματος να προσέλθουν στην εισαγγελία και να καταθέσουν. Με ιώβεια υπομονή και προσήλωση στις νόμιμες διαδικασίες σχημάτισε εκατοντάδες φακέλους τεκμηριωμένους για τον ρόλο των SS όλων των βαθμών. Πολλοί από αυτούς καταδικάστηκαν, αλλά η αυτοσυνείδηση των Γερμανών που χαρακτηρίζει την σημερινή Γερμανία  χαλυβδώθηκε από το έργο του Μπάουερ. Δηλαδή η γνώση της αλήθειας και η τιμωρία ήταν η σωστή πολιτική για την κάθαρση και όχι το κουκούλωμα και η συμφιλίωση. 


Μόνο μια φορά μετάνιωσε που παράκαμψε την νόμιμη διαδικασία. Ήταν τότε που έχοντας στοιχειοθετήσει τον αποτρόπαιο ρόλο του Άιχμαν, ο οποίος όπως και πολλοί άλλοι ναζί είχε καταφύγει στην "φιλόξενη" Αργεντινή, προσέφυγε στις υπηρεσίες της Μοσάντ για την σύλληψη και την τιμωρία του. Τι είχε συμβεί; Η συμφωνία με τις μυστικές υπηρεσίες ήταν να συλληφθεί και να δικαστεί στην Γερμανία. Γιατί μια τέτοια δίκη θα είχε τεράστια επίπτωση στον φωτισμό των εγκλημάτων ενώπιον της Γερμανικής κοινής γνώμης. Οι Ισραηλινοί αθέτησαν την υπόσχεσή τους και οδήγησαν τον χασάπη στο Ισραήλ, όπου δικάστηκε και εκτελέστηκε. 


Ο ευτελισμός της Δικαιοσύνης με την συμμετοχή δικαστών δεν περιορίστηκε στην Γερμανία του Χίτλερ. Στην Γαλλία του Βισύ δικαστές συνέδραμαν στην σύλληψη Εβραίων και άλλων αντιστασιακών. Όμως ο Ντε Γκωλ δεν συγχωρούσε. Στην Ιταλία του Μουσολίνι , στην Ουγγαρία και αλλού στην κατεχόμενη Ευρώπη δικαστές ντρόπιασαν το Σώμα. 


Είναι λοιπόν κοινό μυστικό ότι οι δικτατορίες βρίσκουν και τα κάνουν. Εξωνημένοι δικαστές χέρι χέρι με το καθεστώς ντροπιάζουν την Ελληνική Θεά. 


Υ.Γ. Ευτυχώς στην χώρα μας δεν υπήρξε τέτοιο φαινόμενο. Για παράδειγμα η Ελληνική Δικαιοσύνη ξεπέρασε το εμπόδιο του ??στιγμιαίου?? και τιμώρησε τους επίορκους αξιωματικούς της χούντας, Στο πρόσωπο του δικαστή Ντεγιάννη απέδειξε την ανοσία του Σώματος των δικαστών στον ιό της άνομης εξουσίας. 


Επί πλέον η Ελληνική Δημοκρατία επέλεξε διακομματικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας την κ. Σακελαροπούλου που τίμησε την θέση της με πλήθος αποφάσεων. Κάποιες φορές ερχόμενη σε αντίθεση με κυβερνητικές επιλογές, π.χ. στα θέματα περιβάλλοντος. Και βέβαια για τους παλιούς ο δικαστής Σαρτζετάκης έλαμψε διεθνώς. Με λίγες- αναπόφευκτες-εξαιρέσεις η Ελληνική Δικαιοσύνη μας κάνει υπερήφανους και είμαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να μας κάνει.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ