Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τον Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται να αναγνωρίσει τον Αλεξάντρ Λουκασένκο ως πρόεδρο της Λευκορωσίας παρά το γεγονός ότι χθες, Τετάρτη, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά, καταγγέλλοντας τα “ παραποιημένα αποτελέσματα” των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου και “ την απουσία κάθε δημοκρατικής νομιμοποίησής του”, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.


“Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει τα παραποιημένα αποτελέσματα. Κατά συνέπεια η λεγόμενη ?ορκωμοσία? της 23ης Σεπτεμβρίου και η νέα εντολή την οποία ζητεί ο Αλεξάντρ Λουκασένκο δεν έχουν καμία δημοκρατική νομιμότητα”, και “ είναι ευθέως αντίθετες με τη βούληση μεγάλου μέρους του λαού της Λευκορωσίας”, τόνισε ο Μπορέλ σε ανακοίνωσή του.


Ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία από το 1994, ορκίστηκε αιφνιδιαστικά χθες, Τετάρτη, ορκίστηκε χθες πρόεδρος της Λευκορωσίας, αγνοώντας τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Είναι η μέρα της νίκης μας», είπε ο επί 26 χρόνια πρόεδρος στους περίπου 700 αξιωματούχους που είχαν συγκεντρωθεί με άκρα μυστικότητα στο προεδρικό μέγαρο. «Δεν εκλέξαμε απλά πρόεδρο, υπερασπιστήκαμε τις αξίες μας, την ειρηνική ζωή μας, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία μας. Είμαστε ίσως οι μόνοι στους οποίους δεν έγινε έγχρωμη επανάσταση». Τα σχόλια του Λουκασένκο δεν μεταδόθηκαν τηλεοπτικά, καθώς την ώρα της ορκωμοσίας, τα κρατικά κανάλια έπαιζαν σίριαλ, με στόχο ο λαός της χώρας να πληροφορηθεί το συμβάν κατόπιν εορτής και να μην υπάρξουν διαδηλώσεις. Πρέσβεις δεν προσκλήθηκαν, παραβιάζοντας το πρωτόκολλο, ενώ την ακριβή ημέρα και ώρα της ορκωμοσίας αγνοούσαν ακόμη και υπουργοί. 


Αμέσως μετά τη χθεσινή ορκωμοσία η αντιπολίτευση στη Λευκορωσία κάλεσε να ξεκινήσει εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής.
Υπενθυμίζεται ότι η επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια υποχρεώθηκε να φύγει από τη χώρα για να διαφύγει τη σύλληψη.Η Τιχανόφσκαγια έκανε λόγο για «φάρσα» και δήλωσε ότι η ίδια είναι η μοναδική εκλεγμένη πρόεδρος της χώρας. Η Τιχανόφσκαγια κάλεσε εκ νέου τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη Λευκορωσία, αν και η Ευρωπαϊκή Ενωση παραμένει διχασμένη. 


«Από σήμερα ο Λουκασένκο δεν είναι πρόεδρος της Λευκορωσίας, είναι απλώς ο επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς διακριτικά», είπε ο πρώην πρέσβης της Λευκορωσίας στην Ουάσιγκτον και το Παρίσι και νυν στέλεχος της αντιπολίτευσης Πάβελ Λατούσκο. «Για εμάς, τους πολίτες της Λευκορωσίας και για τη διεθνή κοινότητα, είναι ένα τίποτα». 


πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη