Έφυγε από τη ζωή η μούσα των υπαρξιστών Ζιλιέτ Γκρεκό

Θλίψη προκάλεσε η είδηση ότι πέθανε η Ζιλιέτ Γκρεκό. Η «μούσα των υπαρξιστών», η Γαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Ζιλιέτ Γκρεκό, απεβίωσε στα 93 της.


Έγινε διάσημη, ερμηνεύοντας τραγούδια του Λεό Φερέ, του Ζακ Πρεβέρ και του Σερζ Γκενσμπούρ. Σύμφωνα με την οικογένειά της, η Ζιλιέτ Γκρεκό πέθανε την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020.

«Η Ζιλιέτ Γκρεκό έσβησε αυτήν την Τετάρτη, 23 Σεπτεμβρίου 2020, περιστοιχισμένη από τους δικούς της ανθρώπους στο πολυαγαπημένο σπίτι της, στο Ραματουέλ» (σ.σ. νοτιοανατολική Γαλλία) επισημαίνεται στην ανακοίνωση της οικογένειας. «Η ζωή της ήταν έξω από τα συνηθισμένα» προστίθεται στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα, με το οποίο έγινε γνωστό ότι η Ζιλιέτ Γκρεκό πέθανε.


Γεννημένη στις 7 Φεβρουαρίου 1927 η Ζιλιέτ Γκρεκό ταυτίστηκε με το κίνημα των υπαρξιστών και αναδείχτηκε σε σύμβολο για την μεταπολεμική γαλλική τέχνη και διανόηση. Η συνεισφορά της στο γαλλικό τραγούδι θεωρείται κομβική, με την Ζιλιέτ Γκρεκό να ενσαρκώνει την ελευθερία, τον επαναστατικό αισθησιασμό, την απελευθέρωση της γυναίκας και του πνεύματος, το άνοιγμα στον κόσμο και το τέλος των ταμπού και των στερεοτύπων.


Μεγάλος της έρωτας ο Miles Davis, ο κορυφαίος βιρτουόζος τρομπετίστας της τζαζ, που πέθανε το 1991 και με τον οποίο είχε δεσμό. Η Ζιλιέτ Γκρεκό ήταν σύζυγος του Μισέλ Πικολί (παντρεύτηκαν το 1966 και χώρισαν το 1977), αγαπημένη του Σαρτρ, φίλη του Μπόρις Βιάν και του Ζαν Κοκτώ, ερωμένη του Σερζ Γκενσμπούργκ, αλλά και μητέρα της Λοράνς-Μαρί από τον πρώτο της γάμο με τον ηθοποιό Φιλίπ Λεμέρ.


Το 2015 είχε δώσει συναυλία στην Αθήνα, μαγεύοντας τους θεατές στα 88 της χρόνια με τη χαρακτηριστική φωνή της και την εκφραστικότητα με την οποία ερμήνευσε τα τραγούδια της. Κάποτε ο Σαρτρ είπε πει για τη Ζιλιέτ Γκρεκό ότι «είχε εκατομμύρια ποιήματα στη φωνή της».


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη