Το μέγεθος της μάσκας και το μέγεθος της υποκρισίας.

Πρώτη σχολική μέρα η Δευτέρα που μας πέρασε.

 

Υπήρξαν κενά, σε εκπαιδευτικό προσωπικό, κενά σε έγκαιρη παροχή μασκών και άλλου υγειονομικού υλικού, κατασκευαστικές αστοχίες σε μάσκες και παγούρια, συνωστισμός κατά την προσέλευση.

Ένας κουρνιαχτός υψώθηκε στο κακομοίρικο τηλεπρωϊνάδικο σύμπαν, στα ΜΚΔ, στα ψεκασμένα, στα νεοσταλινικά και στα νεοναζιστικά blogs: «Φταίει η Κεραμέως, ο Μητσοτάκης, ο νεοφιλελευθερισμός, ο ιμπεριαλισμός και η ΕΕ των μονοπωλίων»!

Ας δούμε λοιπόν τα προβλήματα ένα-ένα κι από κοντά.

 

1.Κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό:

Σχεδόν κανένας γονιός δεν γνωρίζει ότι ο λόγος που από την δεκαετία 80-90 μέχρι και σήμερα υπάρχουν κενά τις πρώτες μέρες είναι οι αναπόφευκτες ασθένειες και κάποια έκτακτα προσωπικά εμπόδια προσέλευσης, αλλά κυρίως τα κενά οφείλονται σε μη αποδοχή της θέσης εργασίας από εκπαιδευτικούς με ταυτόχρονη αδιαφορία τους να δηλώνουν έγκαιρα (από επαγγελματική και κοινωνική υποχρέωση) τη μη αποδοχή, ώστε έγκαιρα το Υπουργείο να αναπληρώνει τα κενά.

Όλοι παρακολουθούμε από την τηλεόραση κάθε έναρξη σχολικής χρονιάς, δηλώσεις περί ανευθυνότητας ενός ανθρώπου:

Φταίει η Υπουργός!

Τo πρόβλημα υπάρχει εδώ και δεκαετίες σε όλες τις κρατικές προσλήψεις, οπότε φταίνε… όλοι οι Υπουργοί!

Έχω υπ? όψη μου Δήμο στην Ανατολική Αττική που χρειάστηκε (μετά το πέρας της αρχικής διαδικασίας στο ΑΣΕΠ) πάνω από ένα χρόνο για να στελεχώσει μία θέση οδηγού απορριμματοφόρου μετά από αλλεπάλληλες αρνήσεις αποδοχής της θέσης, με αποτέλεσμα να φταίει…ο Δήμαρχος που το πρόγραμμα αποκομιδής εφαρμοζόταν με προβλήματα.

 

2. Κενά σε έγκαιρη παροχή μασκών και άλλου υγειονομικού υλικού:

Οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας υποχρέωσαν όλους μας να αναλάβουμε μερίδιο επιπλέον ευθύνης για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων συνεπειών της.

Αν και το υγειονομικό υλικό είχε φτάσει έγκαιρα παντού, υπήρξαν (τι απαράδεκτο έ!) κάποιες καθυστερήσεις με αποτέλεσμα αντί για Παρασκευή να φτάσει σε μερικούς Δήμους Σάββατο ή και Κυριακή.

Υπήρξαν αρκετοί Διευθυντές που ούτε πήγαν οι ίδιοι, ούτε έδωσαν εντολή σε συνάδελφό τους να παραλάβει αυτό το υλικό.

Ξέρετε γιατί;

Ναι ξέρετε!

Επειδή ήταν αργία όπως κάποιοι από αυτούς δημόσια και ανερυθρίαστα ομολόγησαν.

Το ΚουΚουΕδικης δημαγωγίας «δίκιο του εργάτη» στην υπηρεσία του κορονοϊού… κι όποιος αντέξει.  

 

3. Κατασκευαστικές αστοχίες σε μάσκες και παγούρια:

Το Υπουργείο δεν είχε άλλο δρόμο από την προκήρυξη διαγωνισμού για την κατασκευή μασκών και παγουριών. Τις προδιαγραφές δεν τις έβαλε η Υπουργός όπως κάθε λογικός άνθρωπος καταλαβαίνει, αλλά υπηρεσιακοί παράγοντες (δημοσιοι υπάλληλοι δηλαδή) που κάθε Υπουργός εμπιστεύεται γιατί ο/η ίδιος/ίδια δεν γνωρίζει από τεχνικές προδιαγραφές αφού είναι απλά ο εκλεγμένος πολιτικός προϊστάμενος.

Ο διαγωνισμός έγινε και οι εταιρείες που προκρίθηκαν εκτέλεσαν το μέρος της παραγωγής που κάθε μία είχε αναλάβει σε χρόνους ρεκόρ.

Άρα οι αστοχίες υλικού που έφεραν μάσκες να μοιάζουν με σορτσάκια, οφειλόταν ή σε λάθος προδιαγραφές που έδωσαν οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, ή σε λάθη των εταιρειών κατά την κατασκευή, ή και στα δύο.

Το πρόβλημα όμως συνεχίστηκε γιατί στο δημόσιο υπάρχουν (υποχρεωτικά) αρμόδιοι να παραλάβουν το υλικό εξετάζοντας αν είναι σύμφωνο με τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί. Είναι λοιπόν προφανές ότι κανένας δεν παρέλαβε ουσιαστικά το υλικό, αφού ουσιαστική παραλαβή θα σήμαινε τη στοιχειώδη υπευθυνότητα να ανοίξουν δυο-τρία κουτιά με μάσκες και παγούρια και να ελέγξουν αν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Αν το είχαν κάνει θα είχε διαπιστωθεί έγκαιρα ότι μέρος του υλικού ήταν ακατάλληλο.

Τέτοια παράνομη/παράτυπη παραλαβή υλικών και έργων από επιτροπές υπηρεσιακών παραγόντων είναι «θεσμός» στο ελληνικό δημόσιο και η διαφθορά που υποκρύπτει κοστίζει κάθε χρόνο σε μας πολλά εκατομμύρια. Είναι δε εξοργιστική η ατιμωρησία τους αφού με τον νόμο 1264/82 ελέγχουν οι ίδιοι και μόνον οι ίδιοι τον εαυτό τους και μάλιστα με επιτροπές αμοιβόμενες υπερωριακά!

Ίσως επειδή ο «φόρτος δουλειάς!» δεν τους επιτρέπει να συνεδριάσουν ούτε καν από τη μία το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του κανονικού ωραρίου, όταν σχεδόν όλο το Δημόσιο κλείνει τις πόρτες στους εργοδότες του (στους φορολογούμενους δηλαδή) για να ασχοληθεί ακριβώς με τέτοιες υποθέσεις διοικητικής μέριμνας!

 

4. Συνωστισμός κατά την προσέλευση:

Το Υπουργείο (και πολύ σωστά) έδωσε μόνο γενικές κατευθύνσεις για την αποφυγή συνωστισμού και φυσικά οι εκπαιδευτικοί δεν χρειάζονταν καμία επιπλέον πληροφόρηση για τον μεγάλο κίνδυνο για την υγεία των μαθητών και των ίδιων από τον συνωστισμό των πρώτων δύο-τριών ημερών.

Ήταν λοιπόν απόλυτα σαφές ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον μιάμιση ώρα ώστε, με διαφορά μισής ώρας, να υπάρχει επαρκής χρόνος ανάμεσα στην προσέλευση των τμημάτων κάθε δύο τάξεων για να μην υπάρξει συνωστισμός μαθητών και γονέων στις εισόδους και στα προαύλια.

Αυτό ήταν αρμοδιότητα του κάθε Διευθυντή και μόνο, όχι της Υπουργού. Τελεία!

Ξέρετε γιατί υπήρξε σε αρκετά σχολεία η επικίνδυνη και γελοία απόφαση για προσέλευση κάθε δύο τάξεων σε τρία διαδοχικά πεντάλεπτα (ναι πεντάλεπτα) 08.00-08.05 Πρώτη και Δευτέρα, 08.05-08.10 Τρίτη και Τετάρτη, 08.10-08.15 Πέμπτη και Έκτη (αντίστοιχα σε Γυμνάσια-Λύκεια);

Ναι ξέρετε!

Επειδή όποιοι αρνήθηκαν να παραλάβουν απαραίτητο υγειονομικό υλικό (για μία και μοναδική φορά στην εργασιακή καριέρα τους) λόγω… αργίας, δεν θα έμεναν ούτε για για μια-δυο ώρες παραπάνω τις δυο-τρείς πρώτες ημέρες επειδή θα ανατρέπονταν… τα εργασιακά τους δικαιώματα!

 

Έ μπορεί μετά να μην φταίει η σημερινή Υπουργός που δεν έχει ακόμα βγει ανοικτά να τους καταγγείλει σώζοντας ταυτόχρονα την τιμή και την αξιοπρέπεια χιλιάδων εκπαιδευτικών που προσφέρουν το παραπάνω στις έκτακτες και επικίνδυνες συνθήκες μέσα στις οποίες τα σχολεία λειτουργούν;

 

ΥΓ. Μιλώ για την Υπουργό της σημερινής κυβέρνησης, επειδή δεν θα περίμενα ποτέ από τον Φίλη, τον Μπαλτά και τον Γαβρόγλου (για να μην πάω και παλιότερα) να κάνουν αυτό που απαιτεί η αξιοκρατία, το δημόσιο συμφέρον και η στοιχειώδης κοινωνική ευθύνη.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ