Άτυπος διάλογος Δένδια -Τσαβούσογλου

Στο συγκρουσιακό σκηνικό που διαμορφώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά και στους όρους και στις προοπτικές ενός διαφαινόμενου, μετά την επιστροφή του «Ορούτς Ρέις» στην Αττάλεια, διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας, αναφέρονται σε άρθρα τους στην «Καθημερινή» οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.


Ηδη ένας νέος διπλωματικός μαραθώνιος βρίσκεται σε εξέλιξη με σκοπό την έναρξη, το ταχύτερο δυνατόν, των διερευνητικών επαφών Ελλάδας – Τουρκίας. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται μια νέα τριμερής με τη συμμετοχή εκπροσώπου και του Βερολίνου και υπάρχουν εκτιμήσεις πως οι επαφές θα μπορούσαν να αρχίσουν ακόμα και εντός δύο εβδομάδων.


Στο άρθρο του ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημειώνει ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να επανεκκινήσει τον διάλογο με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη διευθέτηση της μοναδικής διαφοράς που αναγνωρίζει, την οριοθέτηση, δηλαδή, της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Ο κ. Δένδιας σημειώνει ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν καρποφορήσουν, Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.


Παράλληλα, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να πορεύεται στον δρόμο της διεθνούς νομιμότητας, που έχουν ακολουθήσει και άλλες μεσογειακές χώρες με στόχο την επίλυση ανάλογων διαφορών.


Ο Νίκος Δένδιας καταλήγει ότι στόχος είναι οι δύο πλευρές να μπορούν να συνυπάρξουν ειρηνικά με αλληλοκατανόηση και αλληλοσεβασμό, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό εξαρτάται πρωτίστως από την Τουρκία.


Από την πλευρά του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο άρθρο του σημειώνει ότι η προτίμηση της χώρας του στην Ανατολική Μεσόγειο είναι «η διπλωματία χωρίς προϋποθέσεις». Σημειώνει, επίσης, ότι δεν είναι ρεαλιστικές οι απόπειρες αποκλεισμού της Τουρκίας από τα πλούτη της ίδιας της γειτονιάς.


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προσθέτει, παράλληλα, ότι η Αγκυρα αναμένει από την Αθήνα να ανανεώσει όλα τα κανάλια διαλόγου, χωρίς καμία προϋπόθεση, υποστηρίζοντας ότι «οι προϋποθέσεις γεννούν άλλες αντι-προϋποθέσεις».


Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου επιτίθεται στη Γαλλία, υποστηρίζοντας ότι «πρόσφατα, κυβερνήσεις όπως αυτή της Γαλλίας, δείχνουν μια απερίσκεπτη λαχτάρα για το αποικιακό παρελθόν τους».ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια