Ανοιχτά σχολειά - Ανοιχτά μυαλά!


 

Ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς και φέτος. Σε πείσμα της πανδημίας που συνεχίζει να πληγώνει τον κόσμο στοιχίζοντας εκατομμύρια κρούσματα και ανθρώπινες ζωές, σε πείσμα των μοιρολατρών και των καταστροφολόγων που προβλέπουν - για μια ακόμα φορά - το τέλος του κόσμου, οι κοινωνίες υψώνουν το ανάστημά τους και συνεχίζουν να αγωνίζονται για να επιστρέψουν σε μια κανονικότητα όσο γίνεται πιο κοντινή στην καθημερινότητά τους. Με όπλα την επιστήμη και την τήρηση των μέτρων προστασίας της υγείας.

 

Κάθε επιστροφή των μαθητών στα θρανία συνοδεύεται και από μια σειρά «έθιμα». Ελλείψεις σε αίθουσες, σε καθηγητές και δασκάλους, σε βιβλία και άλλα σχολικά είδη που αποτελούν παραδοσιακά αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Αυτή τη φορά έχουμε, λόγω του κορωνοϊού, μια επιπλέον αφορμή αντιπαλότητας, καθώς το «κίνημα κατά της μάσκας» παραβιάζει και τους πιο στοιχειώδεις κανόνες της κοινής λογικής. Ακραίοι λαϊκιστές και κάθε λογής «ψεκασμένοι» αμφισβητούν ακόμα και την ύπαρξη του φονικού ιού, τη στιγμή που ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται δυστυχώς καθημερινά.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαϊκισμός επιχειρεί να τρυπώσει στη ζωή μας και να την μολύνει. Τα τελευταία χρόνια είναι πλούσια σε ανάλογα κινήματα που βρίσκουν ακροατήριο στην κοινωνία, αξιοποιώντας τις πραγματικές και ουσιαστικές ελλείψεις στην παιδεία και τη μόρφωση. Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι αυτή τη φορά η κερκόπορτα του λαϊκισμού είναι τα σχολεία. Εκεί δηλαδή που πρέπει να διαμορφώνονται τα σύγχρονα και ανοιχτά μυαλά της αυριανής κοινωνίας. Είναι μια νέα μεγάλη πρόκληση για τις δυνάμεις του μετώπου της κοινής λογικής που καλούνται να υπερασπιστούν τις βασικές αξίες της ζωής.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ