Στη Λευκωσία σήμερα ο Μ. Πομπέο-


Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ο οποίος αναμένεται να φθάσει σήμερα Σάββατο (12/09) στη Λευκωσία. Θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και το ζήτημα των ενεργειών της Τουρκίας στην περιοχή.

Νωρίτερα, την επίλυση με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας ζήτησε με δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Ο Πομπέο απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.


Ο Μ. Πομπέο σημείωσε ότι οι Γερμανοί έκαναν καλή δουλειά προσπαθώντας να επιτύχουν την έναρξη συνομιλιών με στόχο την αποκλιμάκωση. Για την Ουάσινγκτον, όπως το διατύπωσε και ο Μ. Πομπέο, είναι ξεκάθαρο πως «τα πολιτικά πλοία ελπίζουμε να αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες». 


Η Λευκωσία ενημερώθηκε για την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Κύπρο το βράδυ της Πέμπτης στη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Φιλ Ρίκερ. 


Νέα τουρκική NAVTEX για άσκηση με πυρά στην Αν. Μεσόγειο- 


Περιοχή βόρεια της Κύπρου δεσμεύει στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία, με NAVTEX που εξέδωσε το απόγευμα της Παρασκευής.

Βάσει της NAVTEX, η οποία δημοσιεύθηκε από την υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας, η περιοχή δεσμεύεται από τις 12 έως τις 14 Σεπτεμβρίου για άσκηση με πραγματικά πυρά. Η οδηγία πάντως δεν σχετίζεται με το «Ορουτς Ρέις» και τη εν εξελίξει ένταση στις περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019