Μισέλ προς Ερντογάν: Σταματήστε τις δραστηριότητες που αυξάνουν την ένταση

Τηλεφωνική επικοινωνία, με αφορμή τη συνεχιζόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, είχαν νωρίτερα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.


Σύμφωνα με Ευρωπαίο Αξιωματούχο, ο κ. Μισέλ εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε Ελλάδα και Κύπρο.  Σύμφωνα με τον ίδιο Αξιωματούχο, ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει αποκλιμάκωση και κάλεσε την Τουρκία να απέχει από δραστηριότητες που αυξάνουν τις εντάσεις.

Ο κ. Μισέλ έχει συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου με κύριο θέμα τις σχέσεις με την Τουρκία, ενώ πρότεινε επίσης τη διοργάνωση πολυμερούς διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών. Ο μόνος τρόπος επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων, για τον πρόεδρο του Συμβουλίου, είναι ο διάλογος. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, ο κ. Μισέλ προτίθεται να παραμείνει σε επαφή με όλες τις πλευρές.


Γάλλος ΥΠΕΞ: Έχουμε πολλά μέτρα στο τραπέζι και ο Ερντογάν το γνωρίζει


«Το εύρος των μέτρων που θα ληφθούν εις βάρος της Τουρκίας», αναμένεται να είναι το κύριο θέμα των συζητήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αργότερα μέσα στον μήνα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λεντριάν, καθώς η Άγκυρα συνεχίζει την προκλητική της συμπεριφορά απέναντι σε Ελλάδα και Κύπρο.

Όπως είπε ο ίδιος, μαζί με τους ομολόγους του από άλλες χώρες της ΕΕ έχουν συζητήσει το θέμα αυτό, ενώ και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική, ο Ζοζέπ Μπορέλ, έχει αναφερθεί στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων στην Άγκυρα, αλλά μέχρι στιγμής το Παρίσι δεν έχει καταφέρει να πείσει άλλες χώρες του μπλοκ να υιοθετήσουν και εκείνες την ίδια αυστηρή στάση.

Ο Λεντριάν κάλεσε τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, να ξεκινήσει συνομιλίες για τα σχέδιά του στην Ανατολική Μεσόγειο από τώρα μέχρι τη σύγκλιση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.

«Είναι στο χέρι των Τούρκων να δείξουν ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να συζητηθεί. Αν γίνει αυτό, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν ενάρετο κύκλο για όλα τα προβλήματα στο τραπέζι»είπε ο Λεντριάν στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter.

Ο ίδιος, πάντως, αρνήθηκε να διευκρινίσει τον τύπο των κυρώσεων που τυχόν να αντιμετωπίσει η Άγκυρα και αρκέστηκε να πει πως «υπάρχει μια ολόκληρη σειρά μέτρων».

«Έχουμε πολλές επιλογές και το γνωρίζει εκείνος» σχολίασε, αναφερόμενος στον Ερντογάν.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη