Το μάτι, το ξεΜάτιασμα, οι προλήψεις

Ήρθε Εκείνος να μας απελευθερώσει από τις προλήψεις και προκαταλήψεις, τα είδωλα! Κανονικά θα όφειλα να κατακεραυνώσω την κυβέρνηση, μυς τον μυν, να ζητήσω ανασχηματισμό, την Ντόρα στο Εξωτερικών με Χρυσοχοΐδη αναπληρωτή, το Δένδια εκεί που πρέπει να κυνηγάει τον κακό εσωτερικό εαυτό, αυτή την ΕΛλΑΣ, τον Μπογδάνο υπουργό Ρω και Στρογγύλης, Κομμάντος!, και επιτέλους υπουργό Οικονομικών το Χατζηδάκι, ή κάποιον πού, κομμωτή ή μεσίτρια. Ας είναι. Nil nimium!

Άλλη έγνοια της στιγμής! Να σας συγχωρέσω σύντροφοι τον Γκίζι, τους αναθεωρητισμούς και το σκοτάδι, ακόμη και το μιξοπώγωνα τον Τσίζεκ! Πώς στέκεστε πλέον δίπλα και κλείνετε το Μάτι! Πώς επιζητείτε την άφεση αμαρτιών στην καταβόθρα τους, εσείς και τους εμείς παππάς, παππαγγελλόπουλος, και σία, σιά, οίκοι, οίκοθεν, κουμουνδούρου (δωράκι Κιμ Ιλ Σουγκ). Αφήστε μας εν ειρήνη, στο χαμό!

Μακάριοι οι ειρηνοποιοί! Πλήν του Κύρκου δε γνωρίζω πολλούς στη φάρα μας. Καλό δρόμο. Μακριά μας!. Κι εσείς απολογητές, δουλοπρεπείς αγάπες που μας απορρίψατε, σκεφτείτε το, σας αγαπάμε από μακριά, πολύ μακριά, δακρύζοντας και μόνο που σας βλέπουμε, που είπατε όχι στην ισότητα και στην προκοπή, στα αλητήρια παιδιά των παζαριών και τους εφήβους τών γκέτο. Που μιλούσατε για τα Καλάβρυτα έχοντας ήδη καταδώσει στην Κέρκυρα και τα Χανιά. Αγκαζέ πάνδημα όπως με Κλίντον τότε σαν έρθει η Άγγελα αύριο, allons. Αν ήμουν καλύτερος, θα έλεγα ΟΥΣΤ!

Έλα όμως που με συγκλονίζει ο τρελός ποιητής τού Τερέζιεν, ο Μιχ. Κατσαρός, έλα που ξέρω πόσο την ουρά μου σας κούνησα, έλα  που πίσσα και πούπουλα δέχθηκα και δέχομαι, έλα που να είναι καλά οι φαρμακευτικές που με σώζουν κι εμένα, ελάτε λοιπόν κι εσείς στη μεγάλη δημοκρατική αγκαλιά κρατώντας σιωπή, κι εγώ θα πάψω!

Λίγη ποίηση, από τραυλούς και τον Πάστερνακ; Ή από το Σώτα Κωνσταντινίδη-Χοντασνέλι, σε δική του μετάφραση, από τα γεωργιανά, Γνωστές Εικόνες (Τιφλίδα 2009), «Μπότες»:

 Αγόρασαν μπότες για την Νίνο / άσπρες, καθαρές, γυαλιστερές / της είπαν να τις φοράει στη λάσπη, / και όχι στη ζέση. /     Δάκρυσε το κοριτσάκι, / με μεγάλα δάκρια / εσείς δώστε μου τις μπότες, / κι εγώ θα βρω την λάσπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ