Η Βαστίλη της Ευρώπης


«Η γαλλική Επανάσταση άλλαξε την ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης, ενάντια στην καταπίεση και την απολυταρχία» αναφέρει στο μήνυμά της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ευκαιρία της 14ης Ιουλίου, ημέρας της εθνικής επετείου της Γαλλίας. Έτσι ακριβώς είναι. Η πτώση της Βαστίλης σηματοδότησε μια καινούργια εποχή για όλη την Ευρώπη, θέτοντας τέλος στο καθεστώς της φεουδαρχίας και της απόλυτης μοναρχίας. Το τρίπτυχο σύνθημα της επανάστασης «Ελευθερία-Ισότητα-Αδελφοσύνη» αποτελεί τη βάση της φιλελεύθερης Δημοκρατίας και εμπνέει τους αγώνες ενάντια σε κάθε μορφής καταπίεση και διάκριση.


Αυτές ακριβώς τις μέρες, τα ιδανικά της γαλλικής Επανάστασης αποκτούν ιδιαίτερη αξία καθώς η Ευρώπη, αλλά και ολόκληρη η ανθρωπότητα βιώνουν την απειλή  της καταπάτησής τους. Οι φυλετικές διακρίσεις γνωρίζουν πρωτοφανή έξαρση, ο θρησκευτικός φανατισμός αναζωπυρώνεται, ο εθνικισμός οχυρώνεται πίσω από τα σύνορά του, ο εγκληματικός νεοναζισμός ξανασηκώνει κεφάλι. Μια σειρά λαϊκιστών ηγετών ηγούνται της εκστρατείας αναδίπλωσης της ανθρωπότητας, θέτοντας σε κίνδυνο τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης, της αντιμετώπισης των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της πρόσφατης πανδημίας.


Η επέτειος της πτώσης της Βαστίλης δεν είναι μια επέτειος που αφορά την ιστορική μνήμη. Αφορά κυρίως το μέλλον της φιλελεύθερης Δημοκρατίας μας!


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ