Ο Καμίνης και οι άλλοιΩς «συνήγορος του πολίτη», ο Γιώργος Καμίνης υπερασπίστηκε, κατά γενική ομολογία, με τον καλύτερο τρόπο τα δικαιώματα των πολιτών αναβαθμίζοντας ουσιαστικά και προσδίδοντας κύρος στον θεσμό. 


Ως Δήμαρχος της Αθήνας, στη συνέχεια, επιχείρησε να βάλει ρυθμιστικούς κανόνες στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνδυάζοντας τον απόλυτο σεβασμό στο δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης με τον σεβασμό στην ανάγκη να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία της πόλης και η προστασία της από την αυθαιρεσία μερίδας των πολιτών.


Ως βουλευτής, ο Γιώργος Καμίνης πέτυχε τις μέρες αυτές, με την εμπειρία των προηγούμενων θητειών του αλλά και την επιστημονική-νομική του γνώση, να γίνουν αποδεκτές από την κυβερνητική πλειοψηφία μια σειρά σημαντικές τροποποιήσεις που αλλάζουν ριζικά την αρχική φιλοσοφία του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, διασφαλίζοντας τον πλήρη σεβασμό των ελευθεριών όλων των πολιτών. Πρόκειται για τον ορισμό της άσκησης του συνταγματικού ρόλου της αντιπολίτευσης, με σαφή προγραμματικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά.


Για την απαξιωτική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν τίθεται κανένα ερώτημα. Από την εποχή των πλατειών των αγανακτισμένων αλλά και της διακυβέρνησής του στη συνέχεια, έχει κάνει γνωστό το πως αντιλαμβάνεται την δημόσια τάξη. Ούτε και επρόκειτο ποτέ να «στενοχωρήσει» τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων που το στηρίζει ακόμα.


Η στάση ορισμένων βουλευτών της προοδευτικής παράταξης δημιουργεί ωστόσο εύλογες απορίες. Η υπεράσπιση των συνταγματικών δικαιωμάτων των πολιτών αλλά και των κανόνων της Δημοκρατίας δεν μπορεί να είναι ούτε ψηφοθηρική, ούτε επιλεκτική ούτε και αλά καρτ.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ