Μέρκελ και Μακρόν χαράζουν κοινή γραμμή για την ΕΕ

Χωρίς μάσκα αλλά τηρώντας την απόσταση ασφαλείας υποδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Δευτέρας τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο ανάκτορο Μέζεμπεργκ που βρίσκεται βόρεια του Βερολίνου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αρχηγού ξένου κράτους στη Γερμανία μετά την επιβολή του lockdown λόγω της πανδημίας του Covid-19. Η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών που είχαν τα μέτρα για τον περιορισμό της ήταν άλλωστε το σημαντικότερο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών με επίκεντρο το υπό συζήτηση Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δις ευρώ. 


Έκκληση για την δημιουργία ενός «ισχυρού» και «αποτελεσματικού» ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης απηύθυναν Μέρκελ και Μακρόν, αναδεικνύοντας την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν εντός του επόμενου μήνα.

«Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία τον Ιούλιο, αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς», δήλωσε η κυρία Μέρκελ και πρόσθεσε ότι για την ίδια είναι πολύ σημαντικό «να βγούμε από την διαπραγμάτευση με ένα ισχυρό εργαλείο». «Θα υπάρξουν προφανώς αλλαγές οι οποίες πρέπει να συζητηθούν, αλλά θα πρέπει στο τέλος να παραμείνει ένα ταμείο το οποίο θα βοηθά πραγματικά τις χώρες που χτυπήθηκαν πιο σοβαρά από την κρίση», διευκρίνισε η Καγκελάριος, ενώ ο κ. Μακρόν τόνισε ότι αυτό το ταμείο θα είναι προς το συμφέρον και των χωρών οι οποίες εκφράζουν αντιρρήσεις, αλλά αποτελεί και θέμα αλληλεγγύης.

«Αυτό που είναι σημαντικό για πολλούς οι οποίοι είναι ακόμη επιφυλακτικοί, είναι η επιθυμία να βγούμε όλοι από αυτή την κρίση ισχυρότεροι», επανήλθε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι ίσως αυτές οι χώρες να κατευναστούν εάν οι χώρες που θα ευνοηθούν αναλάβουν δράση προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας τους. «Αυτό σημαίνει ότι δεν αρκεί η δουλειά μόνο με ένα οικονομικό σχέδιο και ένα ταμείο ανάκαμψης, αλλά όλοι πρέπει να κοιτάξουν πώς θα γίνουν πιο ανθεκτικοί για το μέλλον», συμπλήρωσε.


«Γέφυρα» για να επιτευχθεί συμφωνία


Στόχος της Α. Μέρκελ και του Ε. Μακρόν στη Διάσκεψη Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα μέσα Ιουλίου στις Βρυξέλλες είναι να επιτευχθεί επ? αυτού μια συμφωνία, τόνισαν σε συνέντευξη τύπου. Η αβεβαιότητα παραμένει όμως, παραδέχθηκε η καγκελάριος. Παρά τις «άπειρες» συνομιλίες που έχουν διεξαγάγει μέχρι στιγμής με τα κράτη-μέλη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σάρλ Μισέλ, η ίδια και ο γάλλος πρόεδρος «μένει ακόμη πολύ δρόμος», θα πρέπει «να ξεπεραστούν ακόμα μεγάλες αντιστάσεις.» 

Η κ. Μέρκελ αναμένει πάντως αλλαγές στην πρόταση της Κομισιόν. Στο τέλος όμως «το αποτέλεσμα θα πρέπει να είναι ουσιώδες». Δηλαδή, να εκπληρώνει τον αρχικό στόχο «πραγματικά να βοηθήσει» τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση της πανδημίας. Αναφερόμενη στα κράτη-μέλη της ΕΕ που εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικά ως προς τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης η καγκελάριος υπέδειξε ως διέξοδο τη σύνδεση της παροχής επιχορηγήσεων με τη δέσμευση να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις. «Αυτή η προσέγγιση είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα και θα μπορούσε να είναι μια γέφυρα», τόνισε. 

Φόρος για εισαγωγές από τρίτες χώρες


Προϊόντα από χώρες με μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα επιβαρύνονται με ειδικό φόρο


Α. Μέρκελ και Ε. Μακρόν ανακοίνωσαν ότι κατά τη γερμανική προεδρία της ΕΕ που ξεκινά την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσει μια Πρωτοβουλία για το Μέλλον που θα ολοκληρωθεί στη γαλλική προεδρία το πρώτο εξάμηνο 2022. Στο επίκεντρο αυτής της πρωτοβουλίας θα βρίσκεται η ανάπτυξη της ψηφιοποίησης και της ικανότητας να παράγονται αναγκαία φαρμακευτικά προϊόντα, όπως και η προστασία του κλίματος. Για το φθινόπωρο η καγκελάριος ανακοίνωσε αποφάσεις της ΕΕ σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς στόχους για το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί η μηδενική μείωση των εκπομπών του διοξείδιού του άνθρακα το 2050. 

Όπως κατέστησε σαφές, η μείωση των ρύπων δεν πρόκειται όμως να γίνει σε βάρος της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Ξεπερνώντας τις ενστάσεις που διατύπωνε στο παρελθόν η καγκελάριος υιοθέτησε την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν για επιβολή φόρου σε προϊόντα από τρίτες χώρες, οι οποίες εξακολουθούν να επιτρέπουν στη βιομηχανία τους υψηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (Border Adjustment Tax). Όπως όμως τόνισε, ο φόρος αυτός θα πρέπει είναι συμβατός με τους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (W

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη