Το βιτριόλι της κοινωνίας

 

Μεγάλη ανακούφιση για την ελληνική κοινωνία. Όχι, δεν βρέθηκε το εμβόλιο για τον Κορωνοϊό. Ούτε ανακαλύφτηκε η μαγική συνταγή που θα εξαφανίσει την οικονομική ύφεση. Έγινε κάτι... πολύ πιο σπουδαίο. Συνελήφθη η 35χρονη που έριξε το βιτριόλι στην 34χρονη κοντοχωριανή της. Συναγερμός στα κανάλια, τα ραδιόφωνα και τα σάιτ. Πώς πιάστηκε; τι την πρόδωσε; γιατί το έκανε; τι βρέθηκε στο σπίτι της; τι ρόλο έπαιξε το φμπ; Ερωτήματα που κυριαρχούν επί μέρες σε πρωτοσέλιδα, δελτία ειδήσεων και συζητήσεις.


Την ίδια στιγμή, η χώρα κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να συνδυάσει την επανεκκίνηση των οικονομικών δραστηριοτήτων με την προστασία των πολιτών από τους κινδύνους που απειλούν την υγεία των πολιτών εξ αιτίας των μέτρων χαλάρωσης, του ανοίγματος των συνόρων κλπ. Μια προσπάθεια που δέχεται κι αυτή επίθεση με «βιτριόλι». Από αυτούς που θεωρούν ότι η πανδημία είναι μέρος μιας παγκόσμιας συνωμοσίας για την εξασφάλιση του κοινωνικού έλέγχου κι ενός πολιτικού σχεδίου για την εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών.


Κάποια στιγμή θα βρεθεί ο τρόπος να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την πανδημία όπως και να ξεπεράσουμε το μεγάλο οικονομικό πλήγμα που προκάλεσε. Το βιτριόλι του λαϊκισμού, ωστόσο, θα συνεχίσει να παραμορφώνει το πρόσωπο μιας κοινωνίας που αρνείται πεισματικά να κοιταχτεί στον καθρέφτη, αποφεύγοντας βολικά να αναμετρηθεί με την σκληρή πραγματικότητα.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ