Διηγήματα – Ρέα Γαλανάκη

Πηγή: culturenow.gr


Για πρώτη φορά σε έναν τόμο τα διηγήματα της κορυφαίας δημιουργού. Με τον λιτό τίτλο Διηγήματα θα κυκλοφορήσει το σπουδαίο διηγηματογραφικό έργο της Ρέας Γαλανάκη από το 1984 έως το 2018, σε μια από τις σημαντικότερες εκδοτικές στιγμές της φετινής χρονιάς.


Τέσσερις μόλις μήνες μετά τη διεθνή διάκρισή της με το βραβείο Balkanika Literary Award (για το μυθιστόρημα Η Άκρα Ταπείνωση), η νέα αυτή έκδοση δίνει για πρώτη φορά στους αναγνώστες την ευκαιρία να διαβάσουν συγκεντρωμένα τα διηγήματα της συγγραφέως, η οποία, εκτός άλλων σημαντικών βραβείων, έχει τιμηθεί και με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος (2005).


Έντεκα διηγήματα, έντεκα διαφορετικές ματιές στην πραγματικότητα και τον μύθο, στα αισθήματα και τα πάθη, στο όνειρο ή την τιμωρία, στα σύνορα μνήμης και λήθης. Και στα άλλα όμως σύνορα, αυτά που ενώνουν, που χωρίζουν, που σημαίνουν πόλεμο και προσφυγιά. Έντεκα διηγήματα, έντεκα απόπειρες για να ειπωθούν, όσο είναι δυνατόν να ειπωθούν, τα ανείπωτα. Για να ζυγιστεί, όσο κι αν είναι δύσκολο να ζυγιστεί, το σωστό και το λάθος στις ζωές των ηρώων, αλλά και στις δικές μας τις ζωές. Τι σώζει, ή τι στήνει ίσως την παγίδα της μοίρας. Έντεκα διηγήματα, καράβια να μας ταξιδέψουν, να μας κάνουν να σκεφτούμε, να συναισθανθούμε. Να μας πάνε παραπέρα.Ρέα Γαλανάκη

Γεννήθηκε το 1947 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στην Φιλοσοφική σχολή στην Αθήνα, κατά την διάρκεια της δικτατορίας, ενώ έμεινε πολλά χρόνια στην Πάτρα. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα,  διηγήματα,  ποιήματα και δοκίμια.


Μεταξύ άλλων διακρίσεων, έχει τιμηθεί δυο φορές με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (Μυθιστορήματος το 1999 για το Ελένη, ή ο Κανένας, Διηγήματος το 2005 για το Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι), το 2003 από την Ακαδημία Αθηνών με το «Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη» για το μυθιστόρημα Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων, το 2006 με το Βραβείο Αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το μυθιστόρημα Αμίλητα, βαθιά νερά, και το 1987 με το «Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης» του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης.  Επίσης, το μυθιστόρημά της Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά είναι το πρώτο ελληνικό μυθιστόρημα που εντάχθηκε το 1994 από την Ουνέσκο στην συλλογή της Unesco Collection of Representative Works, ενώ το Ελένη, ή ο Κανένας διεκδίκησε το 1999 το Ευρωπαϊκό Βραβείο «Αριστείον» μπαίνοντας στην τελική τριάδα των υποψήφιων έργων.


Έργα της έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά, τούρκικα, αραβικά, κινεζικά, εβραϊκά, αλβανικά, ολλανδικά, βουλγαρικά, σουηδικά, λιθουανικά, τσεχικά), ενώ   έχει κληθεί να   συμμετάσχει σε φεστιβάλ, συνέδρια, πανεπιστημιακά σεμινάρια και  εκδηλώσεις στην Ελλάδα, ή το εξωτερικό. Αποσπάσματα από δύο μυθιστορήματά της έχουν ενταχθεί στη διδασκόμενη Νεοελληνική Λογοτεχνία της Μέσης Εκπαίδευσης.


Ανήκει στα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας Συγγραφέων (1981). Διετέλεσε αντιπρόεδρος της Στέγη Καλών Τεχνών και Γραμμάτων του Υπουργείου Πολιτισμού (1994-1997). Εξελέγη δημοτική σύμβουλος στον δήμο Αθηναίων με το ψηφοδέλτιο του Γιώργου Καμίνη (2010) και ορίσθηκε πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθήνα 9.84, αξιώματα από τα οποία παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2011. Στις βουλευτικές εκλογές του 2019 τοποθετήθηκε στην τελευταία τιμητική θέση του ψηφοδελτίου επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ.[4]


Εργογραφία

Μυθιστορήματα

 • Ο βίος του Ισμαήλ Φερίκ πασά (Ιούνιος του 1989). Το 1992 μεταφράστηκε και εκδόθηκε στη Γαλλία και το 1996 στην Αγγλία.
 • Θα υπογράφω Λουί (1993)
 • Ελένη ή ο Κανένας (1998)
 • Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων (2002)
 • Αμίλητα βαθιά νερά (2006)
 • Φωτιές του Ιούδα, στάχτες του Οιδίποδα (2009)
 • Η Άκρα Ταπείνωση, (Εκδόσεις Καστανιώτη 2015)
 • Δυο γυναίκες, δυο θεές, (Εκδόσεις Καστανιώτη, 2017)


Διηγήματα

 • Ομόκεντρα διηγήματα (1986)
 • Ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι (2004)


Ποίηση

 • Ποιήματα, συγκεντρωτική έκδοση (2008)
 • Το κέικ (1980)
 • Πού ζει ο λύκος; (1982)


Δοκίμια

 • Βασιλεύς ή στρατιώτης; (1997) Σημειώσεις, σκέψεις, σχόλια για τη λογοτεχνία.
 • Από τη ζωή στη λογοτεχνία (2011).


Συμμετοχή  σε συλλογικές εκδόσεις

6 φωνές, 6 γυναίκες από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εκδ. εκτός εμπορίου από το Ινστιτούτο Θερβάντες (2012). 

Ιωάννης Αλταμούρας, Μουσείο Μπενάκη (2011), έκδοση και στα αγγλικά 

Ο κύκλος του βιβλίου, ο συγγραφέας, ο επιμελητής-τυπογράφος, ο εκδότης, ο κριτικός, ο αναγνώστης Σχολή Μωραίτη, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (2011) 

6 φωνές, 6 γυναίκες από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, εκδ. εκτός εμπορίου από το Ινστιτούτο Θερβάντες (2012).

Ιωάννης Αλταμούρας, Μουσείο Μπενάκη (2011), έκδοση και στα αγγλικά

Ο κύκλος του βιβλίου, ο συγγραφέας, ο επιμελητής-τυπογράφος, ο εκδότης, ο κριτικός, ο αναγνώστης Σχολή Μωραίτη, Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικού Πολιτισμού και Γενικής Παιδείας (2011)

Μετά το ?89, Γαβριηλίδης (2007)

Συγγραφικές εμμονές, Εκδόσεις Καστανιώτη (2007)

Πάτρα, το πρόσωπο της πόλης, Τοπίο (2005), έκδοση και στα αγγλικά

Ο δρόμος για την Ομόνοια, Εκδόσεις Καστανιώτη (2005)


Βραβεία-Τιμητικές διακρίσεις

Βραβείο Νίκος Καζαντζάκης του Δήμου Ηρακλείου Κρήτης για το σύνολο του έργου της (1987)

Βραβείο του ιδρύματος Τρανούλη για τα Ομόκεντρα Διηγήματα (1988)

Το μυθιστόρημα της Ο Βίος του Ισμαήλ Φερίκ Πασά εντάχτηκε από την UNESCO στο COLLECTION OF REPRESENTATIVE WORKS(1994)

Το μυθιστόρημα Θα υπογράφω Λουί εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας «Αριστείον»(1994)

Τιμητική διάκριση από το Δήμο Πατρέων (1994)

Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για το μυθιστόρημα Ελένη ή ο κανένας (1999)

Το μυθιστόρημα Ελένη ή ο κανένας εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας «Αριστείον» και κατέκτησε τη τρίτη θέση (1999)

Τιμήθηκε από το Δήμο Βιάννου Κρήτης (2000)

Τιμήθηκε από την εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» (2000)

Βραβείο Πεζογραφίας Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών για το μυθιστόρημα Ο Αιώνας των Λαβυρίνθων (2003)

Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας για τη συλλογή διηγημάτων ένα σχεδόν γαλάζιο χέρι (2005)

Βραβείο αναγνωστών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου για το μυθιστόρημα Αμίλητα βαθιά νερά (2006)

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας,

Γιώργος Θ. Τζιας: Ήχος ελικοπτέρου – εκδ. Οροπέδιο

Γιάννης Βούλγαρης: Ελλάδα - Μια χώρα παραδόξως νεωτερική