Πόθεν έσχες;Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που πράξεις «διαφάνειας» έρχονται να ακυρώσουν στην πράξη την ίδια την έννοια της διαφάνειας. Γιατί περί αυτού ακριβώς πρόκειται όταν μιλάμε για την δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» του πολιτικού προσωπικού της χώρας. Η λίστα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα μπορεί να προσφέρεται ως ιδανικό θέμα χαλαρής συζήτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να δίνει τροφή σε «αντικειμενικά» σχόλια του κομματικού τύπου αλλά μέχρις εκεί. 


Αυτό που (πρέπει να) ενδιαφέρει πραγματικά την κοινωνία δεν είναι πόση περιουσία έχει ο κάθε πολιτικός αλλά πότε και πώς την απέκτησε. Το ουσιαστικό ερώτημα είναι αν την περιουσία του την είχε πριν από την ενασχόλησή του με την πολιτική ή αν την απέκτησε στη διάρκειά της και κατά τρόπο σχετιζόμενο με αυτήν. Τα στοιχεία αυτά - πριν και μετά - πρέπει να δίνονται στη δημοσιότητα μετά τον έλεγχό τους από ορκωτούς λογιστές.


Αλλιώς η - διήμερη συνήθως - ετήσια συζήτηση για το κατ? όνομα μόνον «πόθεν έσχες» θα συνεχίσει να περιστρέφεται γύρω από  «ιδεολογικά» ζητήματα του τύπου «πώς γίνεται να έχουν οι αριστεροί περιουσία» ή «πώς γίνεται να ζουν οι δεξιοί χωρίς εισοδήματα»...


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ