Βρετανία: Ο Κιρ Στάρμερ νέος αρχηγός του Εργατικού Κόμματος

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο κεντρώος και κατά του Brexit Κιρ Στάρμερ εξελέγη σήμερα αρχηγός του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, διαδεχόμενος τον Τζέρεμι Κόρμπιν κι αναλαμβάνοντας την πρόκληση να δώσει εκ νέου ώθηση στο αποδυναμωμένο και διχασμένο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Βρετανίας, μεσούσης της κρίσης του νέου κορονοϊού.

Ο Sir Keir Starmer κέρδισε τις εκλογές στην ηγεσία του Εργατικού Κόμματος με περισσότερο από το 56% των ψήφων, θέτωντας τέλος  στη θητεία του Jeremy Corbyn για σχεδόν πέντε χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.

«Συγχαρητήρια στον @Keir_Starmer, τον νέο ηγέτη των Εργατικών» ήταν το tweet που έστειλε το κόμμα ανακοινώνοντας τη νίκη του πρώην δικηγόρου, ηλικίας 57 ετών και υπεύθυνου, τα τελευταία 3 χρόνια, των Εργατικών για το Brexit., 

Ο Στάμερ κέρδισε από τον πρώτο γύρο, με 490.731 ψήφους συνολικά. Η αντίπαλόςτου, η Rebecca Long-Bailey, πήρε το 28% των ψήφων και η Lisa Nandy το 16% 

Η άμεση προτεραιότητα του Starmer θα είναι να ανταποκριθεί στην έκκληση του Μπόρις Τζόνσον για όλους τους ηγέτες των κομμάτων να συνεργαστούν για να αντιμετωπίσουν την κρίση του κοροναϊού.

Μιλώντας μετά το αποτέλεσμα, ο Στάρμπερ δήλωσε ότι «Είναι τιμή και προνόμιο στη ζωή μου που εξελέγην ηγέτης του Εργατικού Κόμματος. Αυτό συνέβη σε μια στιγμή, πρωτόγνωρη όσο καμία άλλη, της ζωής μας» επισήμανε σε μια προμαγνητοσκοπημένη δήλωση, λόγω της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

«Υπό την ηγεσία μου θα εμπλακούμε εποικοδομητικά με την κυβέρνηση και δεν θα ασκήσουμε αντιπολίτευση απλά για να ασκήσουμε... Δεν υποβάλλουμε αδύνατα αιτήματα. Όμως, με τόλμη θα στηρίζουμε (τις θέσεις μας), όταν θα είναι το σωστό να το κάνουμε».

«... Όπου βλέπουμε λάθη ή κυβερνητικές αποτυχίες ή πράγματα που δεν συμβαίνουν τόσο γρήγορα όσο θα έπρεπε, θα τα αμφισβητούμε και θα παρεμβαίνουμε».


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη