Σε «καραντίνα» όλη η Ευρώπη- Τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το απόγευμα

Η πανδημία του κορονοϊού επισκιάζει πλέον κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα στον πλανήτη με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τις 180.200 παγκοσμίως και τα θύματα τις 7.114.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συνεδριάζουν στις 6 το απόγευμα με τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες της ΕΕ προκειμένου να εξετάσουν την πρόταση της προέδρου Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για προσωρινή απαγόρευση εισόδου στους αλλοδαπούς που θέλουν να μπουν στην ΕΕ για διάστημα 30 ημερών.

«Αποφάσισα να συγκαλέσω βιντεοδιάσκεψη για να συζητήσουμε τη συνέχεια των ενεργειών μας αναφορικά με την επιδημία covid-19», επεσήμανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στον λογαριασμό του στο Twitter. «Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού, η παροχή επαρκούς ιατρικού εξοπλισμού, η ενίσχυση της έρευνας και ο περιορισμός των οικονομικών επιπτώσεων αποτελούν κλειδιά», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι την «προσωρινή» απαγόρευση «μη ζωτικών» ταξιδιών από χώρες εκτός της Ζώνης Σένγκεν εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οπως δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η απαγόρευση θα διαρκέσει σε πρώτη φάση 30 ημέρες και αν κριθεί αναγκαίο θα ανανεωθεί. 

Από το μέτρο θα εξαιρούνται πολίτες των μελών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, νοσοκόμοι και άλλοι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα και πολίτες τρίτων χωρών που εργάζονται σε χώρα-μέλος του Σένγκεν. Για να ισχύσει το μέτρο, πρέπει να υιοθετηθεί επισήμως σήμερα στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Οπως είπε η κ. Φον ντερ Λάιεν, σε συνέντευξη Τύπου μετά την τηλεδιάσκεψη του G7, η εισήγηση της Κομισιόν έγινε κατόπιν «εκτεταμένων διαβουλεύσεων» με τα κράτη-μέλη μέσα στο Σαββατοκύριακο. Το μέτρο συγκέντρωσε «την ισχυρή υποστήριξη» των μελών της Ζώνης Σένγκεν (22 κράτη-μέλη της Ε.Ε. συν Νορβηγία, Ελβετία, Ισλανδία και Λίχτενσταϊν), σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής, ενώ η Νορβηγία και η Ελβετία, σε επαφές που είχε μαζί τους, το είδαν και αυτές «πολύ θετικά».


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια