Ευ. Βενιζέλος για προστατευόμενους μάρτυρες: «Μια ιστορία μεταξύ Κάφκα και Ιονέσκο»

«Γκροτέσκα» την υπόθεση με τους «προστατευόμενους μάρτυρες» ο Ευάγγελος Βενιζέλος με συνέντευξη του στην εφημερίδα  «Φιλελεύθερος» και κάνει λόγο για αλλοίωση των θεσμών. «Παράλληλα τονίζει πως «η νόμιμη προσπάθεια της Βουλής να εξετάσει ως εισαγγελικό όργανο τους μάρτυρες βγάζοντας τις κουκούλες τους ενώπιον του εισαγγελέα συνιστά εφαρμογή του Συντάγματος».

«Οργανώθηκε μια ωμή σκευωρία. Η μεγαλύτερη και πιο πρόχειρη σκευωρία των τελευταίων δεκαετιών. Οι σκευωρίες, όμως, καταρρέουν και πλακώνουν τους εμπνευστές, τους σχεδιαστές και τα εκτελεστικά όργανα», έλεγε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στον «Φ» στις 21 Φεβρουαρίου του 2019. 

Ο  κ. Βενιζέλος  τονίζει ότι «συνιστά αυτονόητη υποχρέωση των εισαγγελικών αρχών» να άρουν αμέσως την προστασία και εξηγεί πως «η νόμιμη προσπάθεια της Βουλής να εξετάσει ως εισαγγελικό όργανο τους μάρτυρες βγάζοντας τις κουκούλες τους ενώπιον του εισαγγελέα συνιστά εφαρμογή του Συντάγματος».

Ως προς τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα στο θέμα των μαρτύρων, ο κ. Βενιζέλος  σημειώνει: «...αν κάτι είναι εντεταγμένο στην εγκληματική διαδρομή προς τη σκευωρία με στόχο την αλλοίωση των θεσμών και των πολιτικών συσχετισμών, αυτό είναι η παράνομη κάλυψη των αποδρασάντων μαρτύρων με κουκούλες και η ποινική ασυλία που τους παρασχέθηκε και όχι η εξέτασή τους όπως προβλέπει η Ποινική Δικονομία».

Αποτιμώντας τη σκευωρία της Novartis σήμερα λέει ότι «είχε μια προφανή πολιτική στόχευση», «πρωτίστως όμως έβλαψε και εξακολουθεί να βλάπτει σε βάθος την αξιοπιστία και το κύρος της Δικαιοσύνης. Γέμισε με πληγές το σώμα της».

Αφήνει όμως και σοβαρές αιχμές για «το πρωτοφανές δικονομικό κομφούζιο» που «προκάλεσαν αρχικά οι εμπνευστές και δράστες της σκευωρίας, αλλά τροφοδοτούν όσοι παρακολουθούν παθητικά το κατάντημα της Δικαιοσύνης χωρίς να ασκούν τις αρμοδιότητές τους και τις δικονομικές τους δυνατότητες, καθώς και όσοι έχουν θεσμικά και πολιτικά επαμφοτερίζουσα στάση για λόγους που κάποτε πρέπει να εξηγήσουν σε μια κοινή γνώμη που είναι γεμάτη από ερωτήματα».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019