Φεύγει το νησί...


Η τελευταία συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου με τη συμμετοχή των Βρετανών ευρωβουλευτών ήταν η οριστική κατάληξη του χρονικού μιας προδιαγεγραμμένης, μετά το δημοψήφισμα του 1916, αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Δια χειρός μάλιστα του σημερινού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του πολιτικού του φίλου Νάιτζελ Φάρατζ, εμπνευστών και πρωταγωνιστών του Brexit.


Με την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής του διαδρομής το Ηνωμένο Βασιλείο επανέρχεται στα νησιωτικά σύνορά του μέσα στα οποία φαίνεται να αισθάνεται πιο ασφαλές. Στην ουσία οι Βρετανοί ηγέτες, όπως και οι κατοικούντες στο Μπάκγινχαμ, δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδεχτούν την ισότιμη συγκατοίκηση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης. Το όραμα της Μεγάλης Βρετανικής Αυτοκρατορίας ως τα πέρατα του κόσμου παρέμενε πάντα ζωντανό. 


Μόνο που ο κόσμος έχει πια αλλάξει δραματικά. Οι προκλήσεις αλλά και οι κίνδυνοι της νέας εποχής δεν αφήνουν περιθώρια για μοναχικούς και αυτάρεσκους καβαλάρηδες. Η αποχώρηση της Μ. Βρετανίας είναι μια ήττα και για την ίδια αλλά και για την Ενωμένη Ευρώπη που βιώνει για πρώτη φορά την αποχώρηση ενός μέλους της. Ας ελπίσουμε ότι η τελική διαμόρφωση της συμφωνίας αποχώρησης θα εξασφαλίζει τις απαραίτητες και πολύπλευρες γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στη γηραιά ήπειρο και το νησί της.


ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ