Εορταστικός λαϊκισμός και μιζέρια

 

Οι καθυστερήσεις και τα ελλείμματα στο εκπαιδευτικό σύστημα και την παιδεία συνολικά αφήνουν διάπλατα ανοιχτή την κερκόπορτα για να αλώσει ο λαϊκισμός ολοένα και περισσότερο τα μυαλά και τις συμπεριφορές σημαντικού μέρους της κοινωνίας. Ιδιαίτερα μάλιστα όταν η πολιτεία και οι θεσμοί της εμφανίζονται ανεκτικοί ή ακόμα και υποχωρητικοί σε συμπεριφορές που υποβαθμίζουν συνολικά τον πολιτισμό μας και προσβάλλουν την νοημοσύνη μας.

Η αποκαθήλωση του γλυπτού του Κωστή Γεωργίου στο Παλιό Φάληρο από «αγανακτισμένους» πολίτες – που ο Δήμος δεν τόλμησε να ξανατοποθετήσει – και άλλοι ανάλογοι βανδαλισμοί έδωσαν ένα ισχυρό σήμα για τις συνέπειες του συμβιβασμού με τέτοιες αρρωστημένες νοοτροπίες. Ανάλογα φαινόμενα παρουσιάζονται και σήμερα με αφορμή τον εορταστικό φωτισμό δρόμων της Αθήνας. Θεωρίες περί αντίχριστων και εξωγήινων που απειλούν δήθεν τις ελληνοχριστιανικές αξίες έκαναν ξανά την εμφάνισή τους απαιτώντας το ξήλωμά τους.

Τις θεωρίες αυτές έρχεται να ενισχύσει και η μίζερη κριτική της αισθητικής του γιορτινού διάκοσμου από λαϊκιστές τύπου Πολάκη που νομίζουν ότι βρήκαν μια καλή ευκαιρία να κερδίσουν λίγη αντιπολιτευτική δημοσιότητα χαϊδεύοντας για μια ακόμη φορά τα αυτιά της εν δυνάμει εκλογικής τους πελατείας. Η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά τις συνέπειες του λαϊκισμού για να συνεχίσει να ανέχεται τη συμβίωση μαζί του.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ