Επιτέλους αντιρατσιστικός νόμος

Επιτέλους η χώρα απόκτησε ένα αντιρατσιστικό νόμο όπως έχουν όλες οι χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός πέρα της πρακτικής έχει και συμβολική σημασία σε μια εποχή που ο ναζισμός, ο ρατσισμός, η ξενοφοβία και η ομοφοβία έχουν σηκώσει απειλητικά κεφάλι. Όπως μας λέει η φιλοσοφία του Δικαίου ο νόμος πέρα της κατασταλτικής έχει και παιδαγωγική σημασία, βοηθάει στην διαμόρφωση συνειδήσεων.

Με τον νέο νόμο ποινικοποείται η ρητορική μίσους όταν μπορεί να οδηγήσει σε διακρίσεις, μίσος και βία κατά ομάδων ή ατόμων με βάση την φυλή, την εθνικότητα, το φύλο, την θρησκεία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου. Ταυτόχρονα αποδεδείχθηκε η σημασία που έχει να υπάρχει προοδευτικός πόλος στην κυβέρνηση.

Η ΝΔ λόγω του βαθύτατου συντηρητισμού της, αλλά και των πιέσεων κύκλων της εκκλησίας, των ενόπλων δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας δεν ήθελε τον αντιρατσιστικό νόμο. Έκανε το παν να τον παρεμποδίσει. Κι όταν τον αποδέχτηκε δεν ήθελε να προστατεύονται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου.

Η αποφασιστικότητα και η ανυποχώρητη στάση του ΠΑΣΟΚ την ανάγκασε να υποχωρήσει. Έτσι προωθήθηκαν μια σειρά ριζοσπαστικές ρυθμίσεις. Εισάγεται διάταξη στο άρθρο 81 Α του ΠΚ που επαυξάνει το πλαίσιο ποινής για όλα τα εγκλήματα όταν γίνονται με ρατσιστικά κίνητρα.

Προστατεύεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός και η ταυτότητα φύλου. Εισάγεται διάταξη για την τιμωρία των ρατσιστικών εγκλημάτων και όταν τελούνται μέσω διαδικτύου. Θεσμοθετείται η αυτεπάγγελτη δίωξη και η μη καταβολή παράβολου από τον παθόντα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε παρών στο νομοσχέδιο. Κι αν στο άρθρο περί γενοκτονιών είναι μια άποψη η καταψήφιση του, τα άλλα άρθρα γιατί δεν τα ψήφισε; Μήπως για να μη χαλάσει η συμμαχία με ΑΝΕΛ και ως άλλος Μπαλτάκος θέλει να κρατά ανοιχτούς διαύλους με τους ψηφοφόρους της ΧΑ;

Σε κάθε περίπτωση απεδείχθη ότι η σταθερή πολιτική στάση της Δημοκρατικής Παράταξης έφερε αποτελέσματα.

ΥΓ. Σημαντικό είναι επίσης ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να φέρει σύντομα σε νομοσχέδιο για το οικογενειακό δίκαιο το σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ