Το απόγευμα η τηλεδιάσκεψη στο Εurogroup- Oι αντιδράσεις και τα αγκάθια

Αντιμέτωπη με τις πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό της βρίσκεται η κυβέρνηση, ενώ κλείδωσε για σήμερα η τηλεδιάσκεψη Eurogroup με αποκλειστικό ζήτημα συζήτησης τη λίστα με τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις. Όπως αναφέρουν υψηλόβαθμα στελέχη του Μαξίμου, στην αυριανή τηλεδιάσκεψη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

Τον χορό των αντιδράσεων άνοιξε  ο ευρωβουλευτής τουΣΥΡΙΖΑ και ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς Μ. Γλέζος, ο οποίος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Κίνησης «Ενεργοί Πολίτες», σημειώνει ότι «μετονομάζοντας την Τρόικα σε θεσμούς, το μνημόνιο σε συμφωνία και τους δανειστές σε εταίρους είναι όπως όταν βαφτίζεις το κρέας ψάρι».  Επισης, ζητεί συγνώμη από τον ελληνικό λαό διότι, όπως λέει, «συνήργησα σ’ αυτή την ψευδαίσθηση». Και δίνοντας τον τόνο των εξελίξεων ζητεί, εμμέσως πλην σαφώς, από τα μέλη, τους φίλους και τους οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, σε έκτακτες συνελεύσεις, όλων των βαθμίδων των οργανώσεων «να αποφασίσουν αν δέχονται αυτήν την κατάσταση».

Επιφυλάξεις για τη συμφωνία με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, διατύπωσαν τόσο η Αριστερή Πλατφόρμα, με άρθρο στο iskra.gr υπό τον τίτλο: «Συμφωνία – Αίνιγμα στο Eurogroup», όσο και στελέχη όπως ο Α. Μητρόπουλος, ο οποίος μίλησε για μισαλλοδοξία και τιμωρητική διάθεση των δανειστών, καθώς και οι υπουργοί Γ. Κατρούγκαλος και Π. Λαφαζάνης. Επίσης με νέα παρέμβαση του ο βουλευτής Κώστας Λαπαβιτσας ζητει σύγκληση της ΚΟ,εκφράζοντας τις «βαθιές ανησυχίες» του για τη συμφωνία του Eurogroup και για τις μεταρρυθμίσεις που αναμένεται να προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους.

Το Μαξίμου απαντά – σε όσους διατυπώνουν ανάλογους προβληματισμούς –  ότι η συμφωνία «είναι ακόμη σε διαπραγμάτευση» και ότι από όποια μεριά κι αν το δει κανείς «τα επαχθή μέτρα που εκκρεμούσαν για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι πλέον παρελθόν».

Το Βερολίνο από την πλευρά του διαμηνύει ότι ο βασικός πυρήνας του οικονομικού προγράμματος δεν αλλάζει, ενώ ανάμεσα στα αγκάθια φαίνεται να είναι η ρυθμιση των ληξιπρόθεσμων σε 100 δόσεις

 

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Υπουργικό Συμβούλιο: Αποφάσεις για πορείες, μέρισμα και επίδομα γέννησης- Ενημέρωση από Δένδια

Τα ελληνοτουρκικά στο επίκεντρο της συνάντησης Σημίτη-Γεννηματά

Δημοσκόπηση της Pulse: Ανησυχία των πολιτών για τα Ελληνοτουρκικά- Τι λένε για οικονομία, δημόσια ασφάλεια, καθημερινότητα