Ξύπνησε ο Βορίδης μέσα τους…

 

Η βόμβα του μεταναστευτικού πυροδοτήθηκε ξανά το τελευταίο διάστημα. Κάτι αναμενόμενο από τη στιγμή που αποτελεί το κυριώτερο ουσιαστικά μέσο εκβιασμού της χώρας μας – και της Ευρώπης – στα χέρια του Ερντογάν, κάθε φορά που βλέπει να κινδυνεύουν η «γαλάζια πατρίδα του» και τα επεκτατικά όνειρά του.

Οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν αντιμετώπισαν το από κάθε άποψη τεράστιο αυτό πρόβλημα, παρά μόνο κάθε φορά που αυξανόντουσαν οι ροές στα νερά του Αιγαίου. Και κάθε φορά χωρίς ολοκληρωμένο σχέδιο, παίρνοντας απλά μερικά μέτρα αποσυμφόρησης των hot spots με στόχο την εκτόνωση των αντιδράσεων των κατοίκων των νησιών και των εξαθλιωμένων πληθυσμών των νησιωτικών γκέτο.

Το μεταναστευτικό αποτελεί σήμερα το πιο άμεσο και κρίσιμο πρόβλημα που καλείται να επιλύσει η νέα διακυβέρνηση. Απαιτείται να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στη χώρα μας. Από την άποψη αυτή η σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών είναι αναγκαία. Όπως αναγκαία είναι η τοποθέτησή του ζητήματος αυτού όσο ψηλότερα γίνεται στην ατζέντα της Ευρώπης που καλείται να αντιμετωπίσει ένα δικό της πρόβλημα, ένα πρόβλημα που αφορά όλα τα μέλη της αλλά και τη σχέση της με την Τουρκία.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη μέθοδος «επίλυσης» του προβλήματος. Η «μέθοδος Βορίδη». «Οι πρόσφυγες είναι μειοψηφία, άρα – όπως και όλες οι μειοψηφίες – αμελητέα. Οι μεγάλη πλειοψηφία είναι παράνομοι μετανάστες που δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας».

Εκτός από τις μεταναστευτικές ροές η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει και τις ακραίες ρατσιστικές φωνές στο εσωτερικό της να αντιμετωπίσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ