Συμβούλιο (αν)Ασφαλείας

 

Η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εισβολή του τουρκικού στρατού στη Συρία με στόχο την εξόντωση των Κούρδων, αποτέλεσε μια ακόμα απόδειξη-επίδειξη της απόλυτης ανικανότητας του κορυφαίου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά μια δραματική κρίση.

Στην ουσία επρόκειτο για την επανάληψη του ίδιου έργου που βλέπουμε τις τελευταίες δεκαετίες, όπου ένα – τουλάχιστον – μόνιμο μέλος του Συμβουλίου προβάλλει βέτο και τα υπόλοιπα δημοσιοποιούν απλώς τις θέσεις τους για το συγκεκριμένο θέμα, αποφεύγοντας να πάρουν το μέρος της μιας ή της άλλης πλευράς. Αν σε κάτι διέφερε η χθεσινή συνεδρίαση είναι ότι δεν κατάφερε ούτε καν να απευθύνει μια στοιχειώδη έκκληση να σταματήσει η αιματοχυσία εκατοντάδων αμάχων που αποτελούν και τα κυρίως θύματα του νέου παραλογισμού.

Σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι για την ανθρωπότητα πληθαίνουν και οι αξίες της Δημοκρατίας αμφισβητούνται για πρώτη φορά από λαϊκιστές ηγέτες που κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους στον κόσμο, η ανασυγκρότηση του ΟΗΕ και των οργάνων του σε νέες βάσεις αποκτά επείγοντα χαρακτήρα. Τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργούν η κλιματική αλλαγή, το μεταναστευτικό και οι περιφερειακές εντάσεις χρειάζονται έναν Οργανισμό που θα προωθεί αποτελεσματικά την συνεννόηση και τη συνεργασία, που θ’ ανοίγει τον δρόμο προς την παγκόσμια διακυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ