Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας- Δεν παρέδωσε ο Α. Σαμαράς – Αύριο η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Με διαβεβαίωση- πολιτικό όρκο, ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο στις 16:00, ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.Παρόντες στην ορκωμοσία ήταν οι στενοί του συνεργάτες Νίκος Παππάς και Πάνος Σκουρλέτης, καθώς και ο νέος γγ της κυβέρνησης, Σπύρος Σαγιάς. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για την τελετή ήταν μεγάλο και δεκάδες δημοσιογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία κατέγραψαν την πρώτη ορκωμοσία με πολιτικό όρκο Έλληνα πρωθυπουργού.Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε -όπως λέει ο όρκος, ο οποίος προβλέπεται από τον νόμο περί συγκρότησης κυβέρνησης- στην τιμή και τη συνείδησή του ότι θα τηρεί το Σύνταγμα και θα υπηρετεί το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού.

Στη συνέχεια, 4 τριαντάφυλλα στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής άφησε ο νέος πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ως φόρο τιμής στους πεσόντες.

Απων ο Σαμαρας από το Μαξιμου

Απών ήταν ο Αντώνης Σαμαράς από την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Πρωθυπουργίας στο Μέγαρο Μαξίμου όπου μετέβη λίγο πριν από τις 5 το απόγευμα ο νέος Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.Η τελετή παράδοσης – παραλαβής έγινε σε επίπεδο διευθυντών. Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, ενημέρωσε τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα.Ως εκ τούτου, απελθών και νέος Πρωθυπουργός δεν συναντήθηκαν.

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου. Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί σήμερα (στις 19:00) και με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πιθανότατα μετά την ορκωμοσία του ως πρωθυπουργού. Στην τηλεφωνική επαφή που είχε με τον γγ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, ο κ. Τσίπρας του ανέφερε ότι πρόθεσή του είναι να τον ενημερώνει για όλα τα σημαντικά θέματα.

Τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια