Παρέμβαση Σημίτη: Οχι στην ταύτιση με περιθωριακές κινήσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό χώρο

Εκκληση στην κυβέρνηση να μην περιοριστεί σε αψιμαχίες για την αμφισβήτηση των υποχρεώσεων της χώρας απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.

Σε ομιλία του στην Καρλσρούη ο κ. Σημίτης επεσήμανε ότι στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη επικρατεί ευνοϊκό κλίμα για την Ελλάδα.
Όπως ανέφερε, «ο διάλογος με την Ελλάδα θεωρείται επιβεβλημένος. Διάλογος, όμως, που αναμένεται να οδηγήσει στην οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος. Θα συμβάλει έτσι στην ανάδειξη θεμάτων όπως η οικονομική στήριξη της ευρωπαϊκής περιφέρειας».Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία, καθώς εάν «περιοριστεί σε αψιμαχίες για θέματα, όπως την αμφισβήτηση προηγούμενων υποχρεώσεων της, θα χάσει τη στήριξη που έχει κερδίσει και κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως μη συνεργάσιμη χώρα».

Ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη στηρίζει αλλαγές πολιτικής στην Ένωση και περιμένει τη θετική συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης. Προειδοποίησε πάντως ότι κινδυνεύει να αλλάξει στάση, «αν η Ελλάδα ταυτιστεί με τις περιθωριακές κινήσεις διαμαρτυρίας στον ευρωπαϊκό χώρο».

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο σειράς ομιλιών που οργανώνονται από το Συνταγματικό Δικαστήριο, το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο και τα πανεπιστήμια του Φράιμπουργκ, της Χαϊδελβέργης και του Τίμπινγκεν, ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην γενεαλογία της κρίσης και στην αντιμετώπισή της μέσα στο δεδομένο πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο των οργάνων της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας τα προβλήματα που ανακύπτουν από τα διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Επίσης, έκανε λόγο για την έλλειψη μιας στιβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής με προοπτική και για τις αναταράξεις που δημιουργούνται από την έλλειψη σχεδίου και την καθυστέρηση της ενοποίησης, η οποία είναι αναγκαία μέσα στις συνθήκες παγκοσμιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη