Βαρουφάκης: Χρεoκοπημένοι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας- Ερώτηση Ντ. Μπακογιάννη

Την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Βαρουφάκης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή Countdown της τηλεόρασης του Bloomberg.

Ο Υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι «υποσχεθήκαμε το τέλος της τρόικας. Δεν είπαμε ποτέ ότι θα βγούμε από την ευρωζώνη. Αντιθέτως υποσχεθήκαμε και στον ελληνικό λαό και τους εταίρους μας ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη».
Αναφερόμενος στην τρόικα, θέλησε να εξηγήσει περί τίνος πρόκειται, τονίζοντας ότι ο απλός κόσμος ίσως δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι η τρόικα. «Πρέπει να διατηρήσουμε την σχέση μας με την ΕΚΤ, επίσης οι σχέσεις μας με το ΔΝΤ, πρέπει να συνεχιστούν. Έχουμε δανειστεί χρήματα από αυτούς. Επίσης η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και η σχέσεις με την Κομισιόν πρέπει να διατηρηθούν και να βελτιωθούν. Αλλά αυτό δεν είναι η τρόικα. Αφήστε με να σας πω τι είναι η τρόικα, γιατί ο απλός κόσμος στην Ελλάδα εκεί έξω ίσως δεν γνωρίζει ακριβώς τι είναι η τρόικα».
Ειναι μία ομάδα τεχνοκρατών διορισμένων στη χώρα από τους θεσμούς, με αποστολή να επιβάλουν στην κυβέρνηση και το λαό ένα πρόγραμμα νεκρής πληθωριστικής φύσης, που δεν στόχευσε το πρόβλημα στη ρίζα και έκανε το κακό χειρότερο. Αυτό τελείωσε», είπε ο υπουργός.

Ο κ. Βαρουφάκης εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει θέμα ρευστότητας, ενώ υποστήριξε ότι την Τρίτη επέστρεψαν 700 εκ. στις ελληνικές τράπεζες.

Αναφερόμενος στην επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ για ελάφρυνση του χρέους, ο υπουργός δήλωσε: «Είμαστε ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά ερχόμαστε με μία ατζέντα που μοιάζει με αυτήν ενός μεταρρυθμιστή δικηγόρου πτώχευσης. Έχουμε έναν δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που είναι περισσότερο ή λιγότερο χρεοκοπημένοι». Και πρόσθεσε: «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τους αναδιαρθρώσουμε, να τους μεταρρυθμίσουμε, να αναδιαρθρώσουμε τα χρέη τους και να δώσουμε ελπίδα στον κόσμο».

Μπακογιάννη:Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες;
Ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη, αναφορικά με τις δηλώσεις του περί ύπαρξης δημοσιονομικού κενού, αλλά και δημοσιεύματα που φέρουν τη γερμανική κυβέρνηση να αξιώνει την πλήρη αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας, κατέθεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

«Η Ελλάδα μέσα στον Μάρτιο, αντιμετωπίζει υποχρεώσεις ύψους 7,27 δισ. ευρώ, που αφορούν κυρίως δανειακές υποχρεώσεις προς το ΔΝΤ (1,6 δισ.) και λήξεις εντόκων γραμματίων (4,6 δισ.). Σε διαδοχικές δηλώσεις σας μετά τη σύναψη συμφωνίας στο Eurogroup μιλήσατε για υπαρκτό δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό» σημειώνει η κ. Μπακογιάννη.
Επιπροσθέτως, υπενθυμίζει και τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη, πως υπάρχει το ενδεχόμενο να ζητηθεί παράταση 1-2 μηνών για την εκπλήρωση των τρεχουσών δανειακών υποχρεώσεων της χώρας.

«Εξετάζει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην αποπληρώσει τις υποχρεώσεις της χώρας στις συμβατικές ημερομηνίες; Με ποιον τρόπο θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της, χωρίς να στεγνώσουν οι επιχειρήσεις και η εσωτερική αγορά από την ελάχιστη ρευστότητα που χορηγούν οι τράπεζες; Απεμπόλησε η κυβέρνηση τη δυνατότητα για τη μείωση του χρέους, όπως αυτή προέκυπτε από τη συμφωνία του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012;», ρωτά τον κ. Βαρουφάκη, η βουλευτής της ΝΔ.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια