Σε διαβούλευση το ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση-Δύο δόσεις για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Στη δημοσιότητα προς διαβούλευση δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση στο οποίο περιλαμβάνονται και διατάξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς με την δημιουργία ειδικής γενικής γραμματείας.

Οι άμεσοι αποδέκτες των μέτρων του νομοσχεδίου θα είναι νοικοκυριά σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και ανήλικοι έως 17 ετών που απειλούνται με κοινωνικό αποκλεισμό.

Προβλέπεται η επανασύνδεση του ρεύματος σε κύριες κατοικίες χωρίς επιβάρυνση, για παροχές που είχαν διακοπεί έως τις 31/12/2015.

Επίσης, η χορήγηση ηλεκτρικού ρεύματος έως 300 κιλοβατόρες το μήνα έως το τέλος του έτους αλλά και το επίδομα ενοικίου σε έως 30.000 νοικοκυριά τόσο για το 2015 όσο ίσως και για το 2016.

Θα δοθεί προτεραιότητα σε νοικοκυριά με ανήλικα παιδιά και σε αστικές περιοχές. Η επιδότηση ενοικίου δεν θα φορολογείται, ούτε θα κατάσχεται για χρέη στις τράπεζες, θα μπορεί όμως να συμφψηφίζεται με οφειλές προς το Δημόσιο.

Προβλέπεται επίσης η χορήγηση επιδόματος σίτισης για 300.000 άτομα ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

Σκουρλέτης: Επαναφορά του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις
«Όταν γίνει -και θα γίνει σύντομα- η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά στις συλλογικές συμβάσεις, αυτές θα είναι πιο ισχυρές από τις ατομικές που υπογράφονται τώρα. Έχει κοντά ποδάρια αυτό, αλλά πρόκειται για μια πολιτική, τελικά, κίνηση και όχι μια κίνηση με όρους στενά οικονομικούς. Είναι μια σημαντική αλλαγή η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, διότι δίνει υπόσταση στις συλλογικές συμβάσεις και το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο τις καθιστούσε ουσιαστικά αδειανό πουκάμισο» είπε ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Βήμα» και διευκρίνισε πως το νέο καθεστώς δίνει όπλα και φωνή στους εργαζομένους.
«Δίνει δυνατότητα να διαπραγματευτούν. Και από εκεί και έπειτα, χωρίς τη λογική της παρέμβασης από την πλευρά του κράτους. Δεν θα έχουν ισχύ οι ατομικές συμβάσεις, όχι αναδρομικά, γιατί αυτό δεν γίνεται. Ανάλογα με το τι θα προκύψει από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ως ύψος της συλλογικής σύμβασης, αυτό θα συμπαρασύρει το ύψος της αμοιβής που έχει διαμορφωθεί σήμερα με τις ατομικές. Αυτό γινόταν πάντα, δεν γίνεται αλλιώς» τόνισε ο Πάνος Σκουρλέτης.
Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως η λογική της νέας ελληνικής κυβέρνησης για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ είναι να υπάρξει σε δύο δόσεις αυτή η αύξηση, μια αύξηση μέσα στο 2015 και να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016. Ο κ. Σκουρλέτης πρόσθεσε πως θα μπορεί πολύ σύντομα να ανακοινώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες και νούμερα, ωστόσο, «στο μεσοδιάστημα, θα έχει υπάρξει δυνατότητα επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, οπότε μπορεί να έχει υπάρξει στο μεσοδιάστημα αυτό αύξηση σε κάποιους κλάδους».

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


Η Λιβύη υπέβαλε επίσημο αίτημα για τουρκική στρατιωτική στήριξη

FT: Το ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ των κορυφαίων χρηματαγορών το 2019

«Ζηνοβία» με κρύο και χιόνια