Ρούντι Ρινάλντι: «Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε…»

Πρόκειται για μία συλλογή άρθρων και παρεμβάσεων του Ρούντι Ρινάλντι, συνοδευόμενα με αδημοσίευτα ντοκουμέντα (επιστολές, non paper, κ.αλ.) που φωτίζουν πλευρές όχι και τόσο γνωστές γύρω από κομβικά ζητήματα της περιόδου από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι σήμερα. Ο τίτλος του βιβλίου “Άσχημη περίοδο διαλέξατε να διαφωνήσετε…” ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα, και είναι φράση που απεύθυνε στον συγγραφέα, σαν εκπρόσωπου της ΚΟΕ, στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του τον Οκτώβριο του 2014.
Το βιβλίο δεν αποτελεί έναν γενικό απολογισμό της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αποτυπώνει μια οπτική για τα γεγονότα ενώ αυτά συνέβαιναν. Καταγράφει, έτσι, την αντίσταση στην πορεία που ακολουθήθηκε (με τα γνωστά αποτελέσματα), καθώς και την προσπάθεια να επισημανθούν στοιχεία μιας διαφορετικής πορείας. Το βασικό ερώτημα που διατρέχει τα κείμενα της συλογής είναι εάν η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν προδιαγεγραμμένη ή μπορούσε να είναι διαφορετική. Ερώτημα που εξετάζεται σε συνάρτηση με το τι είναι αυτό που κυρίως χρειαζόμαστε σήμερα.

Αποτελεί, δε, μια κατάθεση από κάποιον που «από μέσα» παρακολουθούσε τις εξελίξεις, παρενέβαινε όσο μπορούσε και σε όσα αντιλαμβανόταν. Υπηρετεί την πεποίθηση του συγγραφέα ότι είναι αναγκαίος ο αυτοκριτικός αναστοχασμός, σε αντιδιαστολή με τις συνήθεις στην Αριστερά στάσεις και πρακτικές έλλειψης αυτοκριτικής και ελέγχου.

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Η Δημοκρατία μεταξύ συγκυρίας και Ιστορίας,

Γιώργος Θ. Τζιας: Ήχος ελικοπτέρου – εκδ. Οροπέδιο

Γιάννης Βούλγαρης: Ελλάδα - Μια χώρα παραδόξως νεωτερική